Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

08. 05. 2021. 18:57 >> 18:56

"ZETSKI DOM"

Otvorena izložba Crnogorska pozorišna povijest

Izložba „Crnogorska pozorišna povijest“, autorke Slavojke Marojević, nastala u produkciji Nikšićkog pozorišta, otvorena je sinoć u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“, a tretira razvoj ove umjetnosti u našoj zemlji od najranijih oblika scenskog izraza do danas.

Autorka Marojević je istakla da se sa sigurnošću može reći da je projekat izložbe postigao osnovni i primarni cilj, budući da se kroz naraciju i fotografiju približilo bogatstvo pozorišnog stvaranja u Crnoj Gori kroz vjekove, kako bi se na taj način stvarala, njegova i edukovala publika.

S druge strane, kako je kazala autorka, vrijednost ovog, kao i mnogih drugih projekata je ukazivanje na značaj pozorišne umjetnosti i kulture kao fundamenta jednog društva.Otvarajući izložbu, Rajko Radulović, dramaturg Kraljevskog pozorišta istakao je da  autorka na 13 panoa, praćenim fotografijama, ali i pisanom riječju, vrlo vješto i znalački objašnjava i prikazuje sve one ključne momente u hronotopu naše pozorišne umjetnosti, a posebna vrijednost se ogleda u tome što je za svaki pojedinačni grad obradila, istražila i slikovito predstavila razvoj pozorišta.

“Ova izložba kao takva, proputovala je mnoge crnogorske gradove otkrivajući publici sve one istorijske detalje, koje vjerovatno nijesu imali prilike ranije da vide, a zasigurno su i osjetili na trenutak važnost ovakvog jednog prikaza, te pozorišne umjetnosti u svim njenim modalitetima. Stoga možemo reći da se krug zatvara upravo na Cetinju, u Kraljevskom pozorištu ,,Zetski dom“, najstarijem pozorištu u Crnoj Gori, koje je bilo i jeste centar kulturnih događanja, koja nijesu značajna samo za Cetinje, već za Crnu Goru u cjelosti“ – poručio je Radulović.

Izložba se može pogledati do 7. juna u foajeu Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”, radnim danima od 10-13h i od 18-20h. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније