Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

04. 05. 2021. 13:56 >> 14:19

7. MAJA

Koncert "Bassonegro" u Kući Rista Stijovića 

Kulturno informativni centar “Budo Tomović” u petak, 7. maja, u kući Rista Stijovića, od 20 sati organizuje crnogorsku koncertnu premijeru kompozicija i obrada za kontrabas i ansamble kontrabasa, a koje je priredio Senad Gačević, redovni profesor Muzičke akademije na Cetinju.   

Koncertni program pod nazivom "Bassonegro" predstaviće: Ljubinko Lazić, kontrabas, Veljko Belević, kontrabas, Aleksandra Trifunović, kontrabas, Predrag Vujović, kontrabas, Slaven Turusković, kontrabas, Senka Simonović, klavir, Vida Belević, klavir i kvartet kontrabasa "Bassonegro“.
 
Kako podsjećaju u KIC-u, nedavno u izdanju Centra za regionalnu saradnju objavljena je zbirka kompozicija za kontrabas pod nazivom "Bassonegro“ profesora Senada Gačevića.

Riječ je o izdanju koje se sastoji od tri Minijature za solo kontrabas, dvostavačne Sonate za kontrabas i klavir, zatim dvije kompozicije za kontrabas i klavir Run Rondo i pravom basovskom arijom “Il je vedro…”, te djelima kamerne muzike za kontrabas trio Hannane i kvarteti “A kada mi draga dušo”, “Razbolje se lijepa Hajrija”, “Alka cuka” i “Alaturka”.

"Zbirka predstvalja kuriozitet i daje novu vrijednost bogatstvu muzičke literature kako u Crnoj Gori, tako i u regionu. Imajući u vidu da je literatura za kontrabas kao solo instrument nedovoljna i često neopravdano izostajala, kompozicije koje su napisane i koje se prvi put prezentuju u Crnoj Gori, značiće i podstrek muzičarima i predstavljati veliki značaj za razvoj ovog instrumenta", navode u KIC-u.

Shodno odluci Instituta za javno zdravlje broj mjesta u publici je ograničen, a dezinfekcija ruku, fizička distanca i nošenje zaštitnih maski u svim javnim zatvorenim prostorima je obavezno!

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније