Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Anka Radović, TVCG ]

04. 05. 2021. 06:36   >>  06:37

BIBLIOTEKARSTVO U NK

Knjigu ništa ne može da zamijeni

Tradicija bibliotekarstva i čitalaštva u Nikšiću traje 140 godina, još od osnivanja Društva nikšićke čitaonice, koje prerasta u Narodnu biblioteku Njegoš. Biblioteka danas broji fond od oko 70.000 jedinica, a jubilej će obilježiti i monografijom koja bi uskoro trebalo da izađe iz štampe.

Borhes je raj zamišljao kao svojevrsnu biblioteku. Govorio je kako se ne ponosi knjigama koje je napisao nego knjigama koje je pročitao.

Nikšićani svoju knjigu mogu pronaći u Narodnoj biblioteci Njegoš, koja baštini istoriju dugu 140 godina od osnivanja Društva nikšićke čitaonice. Direkoricu biblioteke, Renatu Bulajić, ne brine sudbina knjige. Čitalaca, kaže, ima.

“Sama činjenica da iz dana u dan imamo veliki broj čitalaca i novoupisanih članova govori da je knjiga sigurno na putu da zadobije to mjesto i primat u odnosu na ove nove IT tehnologije, koje ne možemo da izbacimo, to je nešto što je sastavni dio života, što je potreba, ali ja mislim da knjigu apsolutno ništa ne može da zamijeni”, kaže Bulajić.

Tome je doprinijela i akcija besplatnog učlanjenja u godini jubileja. A povodom 140 godina bibliotekasrtva u Nikšiću, biblioteka Njegoš priprema i monografiju koja bi tokom ovog mjeseca trebalo da izađe iz štampe.

“Na ovaj način smo htjeli da ne samo naše sugrađane već ljude iz Crne Gore upoznamo sa važnosti postojanja biblioteke. Jer ako krenemo od same činjenice 1881. godine to je samo par godina poslije Berlinskog kogresa, gdje ljudi naprasno oružje zamjenjuju knjigom, dovoljno je rečeno koliko joj se tada pridavala važnost. To ne smijemo da zanemarimo ni danas”, ističe Bulajić.

U biblioteci su ponosni i na rad dječije biblioteke i čitaonice. Pandemija im je uskratila druženje sa djecom i organizaciju programa za koje su nikšićki mališani bili vrlo zainteresovani.

“Cilj nam je da kroz dječju biblioteku stvaramo dobrog čitaoca, da djeca stvaraju naviku da dolaze u biblioteku, kao što bi išli na igralište”, poručila je Bulajić.

Podsjetimo, biblioteka Njegoš dugo je bila podstanar u Dvorcu Kralja Nikole, a radovi na rekontrukciji doveli su do njenog preseljenja pa je odjeljenje za odrasle za sada u alternativnom prostoru.

Biblioteka ima pet bibliotečkih odjeljenja i fond od oko 70.000 knjiga.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније