Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

01. 05. 2021. 13:58   >>  13:58

AUKCIJA 5. MAJA

Napoleonov DNK na prodaju

Privatni kolekcionari imaju rijetku priliku sljedeće nedjelje da kupe DNK Napoleona Bonaparte. Povodom dva vijeka od smrti francuskog vojskovođe, na aukciji je komad platna kojim je Napoleon bio pokriven tokom obdukcije.

Francuski imperator preminuo je 5. maja 1821. godine u 52. godini na ostrvu Sveta Jelena u Atlantskom okeanu, gdje su ga Britanci prognali poslije poraza 1815. godine u bici kod Vaterloa, javlja Rojters.

Aukcijska kuća "Osenat" 5. maja će na licitaciju staviti oko 360 predmeta među kojima će biti i platno kojim je Napoleon bio prekriven tokom obdukcije, pramen njegove kose, par svilenih čarapa i košulja dugih rukava sa crvenim koncem izvezenim slovom N.

Procjenjuje se da platno umrljano krvlju francuskog vojskovođe i vladara može dostići prodajnu cijenu do 15.000 eura.

Uz platno ide i zabilješka koju je 1875. godine napisao vojvoda od Basana, čijem je ocu platno dao markiz Montolon, general koji je bio na ostrvu Sveta Jelena sa Napoleonom sve do njegove smrti.

"U ovoj mrlji od krvi imate carev DNK. Ne možete biti intimniji od toga", rekao je Rojtersu Žan-Pjer Osenat iz aukcijske kuće.

Mnogi artefakti koji će se naći na licitaciji potiču iz kuće u kojoj je Napoleon proveo posljednje godine života.

Kolekcija takođe uključuje ukrašeni tanjir koji je Napoleon koristio za objedovanje i kristalni pehar, kao i odjevne predmete.

"Napoleon je posjedovao znatan broj košulja. Bio je opsjednut čistoćom. Kupao se tri do četiri puta dnevno, mjesečno je koristio 20 do 30 litara kolonjske vode i uvijek je mijenjao košulje", objašnjava Osenat.

Njegova odjeća bila je dio pažljivo izgrađenog imidža. Napoleon i njegovi šeširi i kape urezani su u svijest javnosti i dalje.

"Početkom 19. vijeka takve kape su se nosile sa uglovima okrenutim napred i pozadi, ali Napoleon je to promijenio da bi bio primijećen", naglasio je Žan-Kristof Šotanije, jedan od direktora aukcijske kuće "Osenat".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније