Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

23. 04. 2021. 11:33   >>  11:34

ZAVRŠEN PIR 2

Prva nagrada predstavi "Debela"

Drugo izdanje Prvog internet regionalnog festivala teatra za djecu PIR 2, završeno je 22. aprila, a publika je širom regiona i svijeta, od 1. do 9. aprila imala priliku da na, YouTube kanalu Gradskog pozorišta Podgorica, pogleda predstave devet teatara iz Crne Gore, Srbije, BiH i Hrvatske. Sve predstave su imale jednak online život, pa su predstave za gledanje i lajkovanje bile dostupne 14 dana.

"U ovakvim vremenima smo uspjeli da održimo produkciju što je najveća dobit ovakvog festivala. Osim produkcije održali smo i kvalitet, što znači da ova Covid afera nije uticala na kreativnost, pamet i ovo je jedna plemenita misija kojom se svi bavimo. Duboko se nadam da je ovo posljednji festival ovakve vrste. Pozorište jedino ima smisla ukoliko ima salu i povratnu informaciju publike. To ne isključuje ni Instagram festival, ali nadam se da ćemo se u budućim vremenima okupljati, što i jeste svrha ovakvih događaja. Nisam pristalica teze da je važno učestvovati, važno je i pobjeđivati i svi se mi takmičimo da bi pobjedili, ali u ovakvim okolnostima, sama činjenica da se pojavila ovakva produkcija smatra se pobjedom. Nadam se da će PIR biti inicijacija za festival gdje ćemo se uživo sretati i nadmetati”, kazao je Stevan Koprivica direktor Gradskog pozorišta Podgorica.

Umjetnički direktor Gradskog pozorišta Podgorica Dušan Kovačević je istakao značaj festivala, jer su se djeci širom regiona prikazali kvalitetni programi, zabavni i edukativni o čemu govori i odziv publike, ali i medijska ispraćenost.

"Ovo je prinudno rješenje, ali mi je drago što je okupilo region opet i što smo imali priliku da prezentujemo naš rad, zadržavajući bogatstvo svoje kulture i jezika”, kazao je Kovačević.

Pobjednik drugog izdanja PIR 2 festivala je predstava "Debela" (14+), Pozorišta mladih Novi Sad, sa 612 lajkova i 3.562 pregleda pobjednik je drugog izdanja Prvog internet regionalnog festivala teatra za djecu PIR 2.

Drugo mjesto osvojila je predstava "Snežana i sedam patuljaka” (7+) Pozorišta "Boško Buha" iz Beograda sa 547 lajkova i 5.959 pregleda.

"Nestor je nesumnjivo pobjednik ovog festivala. Lično mislim da je potpuno svejedno ko je dobio prvu, ko drugu, a ko treću nagradu. Na ovakvom festival je važno pojaviti se, vidjeti šta su kolege radile u drugim pozorištima, jer je ovo jedina prilika bila da odemo makar u pozorišni muzej. Snimljena predstava nije pozorište, to je dokument da je predstave bilo. Uživati u snimljenom pozorištu je dosta teško i mi smo na ovaj način vidjeli i ko je naša stalna publika koja je gledala predstave”, kazao je Igor Bojović, direktor Pozorišta Boško Buha iz Beograda.

Treće mjesto, sa 345 lajkova i 7.151 pregleda, osvojila je predstava Gradskog pozorišta Podgorica "Tri praseta”(3+).

Učesnici PIR 2 festivala bili su i Gradsko kazalište "Žar ptica" iz Zagreba sa predstavom "Mala sirena”(6+), Pozorište mladih Sarajevo "Bajka o bajkama”(7+), Dječje pozorište Subotica "Pustolovine Toma Sojera”(5+), Malo pozorište Duško Radović iz Beograda "Pepeljuga” (5+), Pozorište lutaka Pinokio iz Beograda sa predstavom "Bela griva”(7+) i Nikšićko pozorište sa predstavom "Kraljević i prosjak”(12+).

Festival PIR je nastao prošle godine u vrijeme totalnog zaključavanja država sa namjerom da vrijeme provedeno u kući ne bude prazno i dosadno. Predstavljao je zapravo poziv djeci i odraslima da posjete sva pozorišta koja su učestvovala (I ne samo njih) jer je doživljaj "živog” pozorišta nezamjenljiv. Pokazao je da su glumci i djeca pobijedili Koronu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније