Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

06. 04. 2021. 12:52 >> 12:54

U PETAK

Koncert violončeliste Sarija Šaćirija u KIC-u

Prvi solistički koncert mladog crnogorskog violončeliste Sarija Šaćirija biće održan u okviru KIC-ovog ciklusa “Mladi talenti” u petak, 9. aprila, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, sa početkom u 17 sati.

Na programu su djela Johana Sebastijana Baha (I Svita za solo violončelo), Johanesa Bramsa (Sonata br. 1, op. 38) i Petra Iljiča Čajkovskog (Hiroviti komad). Dio programa izvešće uz klavirsku saradnju prof. Alekseja Molčanova (Brams i Čajkovski).

Sari Šaćiri (2001) rođen je u Podgorici, gdje je stekao osnovno i srednje muzičko obrazovanje u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić”” u klasi Mladena Popovića. Prošle godine upisao je Muzičku akademiju na Cetinju, trenutno je na prvoj godini studija u klasi profesora M. Popovića.

Tokom školovanja je osvajao brojne nagrade na nacionalnim i regionalim takmičenjima mladih muzičara. Od 2016. godine, redovno pohađa Ljetnji kamp za kamernu muziku na Ivanovim Koritima, gdje je radio sa violončelistima, dirigentima i pijanistima: Aleksandar Latković, Eva Fajt, Dmitrij Prokofiev, Tomas Post, Anton Martinov, Nataša Popović, i dr. Tokom 2016. i 2017. godine pohađao je majstorske kurseve u Prizrenu, i nakon položene audicije nastavio dalje usavršavanje na majstorskim kursevima u Forliu u Italiji. Tamo je 2017. učestvovao u radu orkestra, kao vođa sekcije violončela, pod upravom dirigenta Igora Bušerinija. Sljedeće 2018. godine, Sari je kao predstavnik Crne Gore pozvan da učestvuje u radu seksteta “ArtLink Western Balkan Sextet”. Sa ovim ansamblom je nastupao na internaconalnom skupu “Youth for Peace - 100 Years after World War I, Ideas for Peace” u ambasadi Republike Njemačke u Beogradu i na festivalu “Wonderfeel” u Holandiji.

Takođe je član “ArtLink Orchestra” sa kojim je nastupao na događajima kao što su festival “Zmajeve dečije igre” u Novom Sadu, Dan državnosti Češke Repubilke u Ambasadi Češke Republike u Beogradu i dr. Učestvovao je u projektu “Simfonijski orkestar mladih Crne Gore i Albanije” pod dirigentskom palicom Danijela Glinera 2016. godine, kao i u mjuziklu “Poruka sa Saturna” pod vođstvom autora Ilaja Jamina 2017. godine. Kao član klavirskog trija održao je koncert u okviru KIC-ovog ciklusa “Mladi talenti”. Pohađao je “Brisighella Summer Music Academy” (BSMA) 2020. godine.

Sviranje na violončelu je usavršavao u radu s umjetnicima: Dmitrij Prokofiev, Dragan Đorđević Suzuki, Sebastiano Severi, Jan Kalinovski, Rajnhard Armleder, Džefri Noel Lastrapes, Vardan Gasparjan, Mauro Valli, Ališa Silverstin, Karmen Maria Elena Gonzalez.

"Shodno odluci Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti broj mjesta je ograničen (Velika sala do 50 mjesta), a dezinfekcija ruku, fizička distanca i nošenje zaštitnih maski u svim javnim zatvorenim prostorima je obavezno", napominju iz KIC-a “Budo Tomović".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније