Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ TVCG ]

07. 03. 2021. 18:16 >> 18:15

BERANE

Promovisana zbirka "Globus Histerikus" Katarine Sarić

O ravnopravnosti u književnom stvaralaštvu, sposobnosti žena u literaturi i spisateljskim podjelama razgovarano je, između ostalog, juče u Beranama. Aktivistkinje i organizatorke književnog festivala "I literatura ima žensko lice" pod sloganom ONE, upriličile su u tom gradu premijernu promociju zbirke "Globus Histerikus" autorke Katarine Sarić i projekciju poetskog filma sa ženskog književnog festivala.

Pogledi na žensko stvaralaštvo, društvene promjene, književna iskustva, stremljenje ka tome da se spisateljice ne zanemaruju, samo su neke od tema proistekle iz malog tima iz kojeg je pokrenut festival ženskog književnog stvaralaštva "I literatura ima žensko lice".

Svojim aktivizmom i entuzijazmom crnogorske spisateljice pokreću pitanje ravnopravnosti u književnom stvaralaštvu u kojem zauzimaju veoma važno mjesto. Pitanjem sposobnosti žena u literaturi i društvu uopšte, usvojenim normama i modelima o tome gdje i kome pripadaju, podjelama na žensku i mušku književnost, žene od pera bavile su se u Beranama.

Premijerna promocija zbirke Globus Histerikus književnice Katarine Savić i projekcija dokumentarnog filma "I literatura ima žensko lice" pod sloganom "ONE" održana je u Beranama. Dočarala je viđenje na žensko stvaralaštvo koje je imalo svoju podršku u publici. Film objedinjuje trodnevne programe prošlogodišnjeg, prvog festivala.

Radoznalost, stilska raznovrsnost u poigravanju sa literarnim opusom, vezuju se za književnicu Katarinu Savić koja je u Beranama promovisala svoju desetu, jubilarnu zbirku.

Pričati i pisati o ženskoj književnosti, prevazilaziti literarnu tradiciju za koju se vezuju muški autori, imati svoj glas i stvarati rukopis koji će dobiti podršku i biti prepoznatljiv u društvu, definišu kulturni skup u Beranama koji je iz sjenke otkrio žene sa velikim spisateljskim darom i umijećem i zalaganjem za ženska prava.

 

Vanja Rakonjac, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније