Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

28. 02. 2021. 07:01   >>  07:08

MUZEJ GRADA PERASTA

Publikacija o topu Zelenku povodom 84. godišnjice

Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor, povodom 84 godine od osnivanja Muzeja grada Perasta, pripremila je publikaciju posvećenu mletačkom topu tipa falconet, vrijednom i rijetkom muzejskom predmetu.

Top Zelenko, kako su ga Peraštani zvali, izrađen je u Veneciji u XVI vijeku, a u Perastu je još od 1677. godine. Ovakvih topova ima još u vojnom muzeji Askeri u Istanbulu i vojnoj marini u Marmarisu.

“Zanimljivost ovog topa ogleda se i u starosti lafeta na kom se nalazi, za koji je hemijska analiza potvrdila da datira iz XVII vijeka, a u svijetu, osim peraškog, postoji samo još jedan koji se nalazi u Kopenhagenu”, saopšteno je iz Muzeja.

Autorke publikacije su muzejska dokumentaristkinja u OJU “Muzeji” Kotor Jelena Čečur i Elvira Sorić iz Omiša, koja je na osnovu oznaka i arhivskih dokumenata utvrdila jasno porijeklo ovog topa, koji se čuva u Muzeju grada Perasta.

Uvodnu riječ za dvojezičnu publikaciju, koja na gotovo 60 stranica donosi zanimljive pojedinosti iz bogate prošlosti Perasta, napisala je istoričarka umjetnosti i kustoskinja Istorijsko-umjetničke zbirke Muzeja grada Perasta Aleksandra Simeunović.

Muzej grada Perasta osnovan je 28. februara 1937. godine, usvajanjem njegovog statuta od strane Opštinskog vijeća Perasta, a današnji dan posebno se obilježava i zbog 360 godina od rođenja Tripa Kokolje, velikog baroknog slikara iz Perasta.

“Zbog složene epidemiološke situacije nije bila moguća promocija publikacije, dok će zainteresovana javnost u narednom periodu biti u prilici da se putem digitalnih platformi upozna sa ovim vrijednim izdanjem”, saopštili su iz Muzeja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније