Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

15. 02. 2021. 12:02 >> 12:03

POKLON NARODNOG MUZEJA

Knjige učenicima iz Rijeke Crnojevića i Trešnjeva

Narodni muzej Crne Gore poklonio je učenicima i bibliotekama osnovnih škola "Boro Vukmirović" iz Rijeke Crnojevića i "Šunjo Pešikan" iz sela Trešnjevo, komplete knjiga antologije crnogorske književnosti, koje je krajem sedamdesetih godina XX vijeka izdala NIO "Pobjeda".

Kako obavještavaju u Narodnom muzeju, učenici ovih škola i njihove biblioteke dobiće crnogorske narodne bajke, basne i bugarštice, prozu i poeziju baroka, kao i lirske narodne pjesme iz Crne Gore koje su u XVIII i XIX vijeku sakupili Ivan Antun Nenadić i Vuk Vrčević. Školu u Rijeci Crnojevića, koja navršava 179 godina postojanja, pohađa 9, a u Trešnjevu 10 učenika.

"Narodni muzej je ovim akcijom nastavio sprovođenje svoje edukativno - kulturološke misije. Protekle dvije godine nacionalni muzej je donirao svoja izdanja velikom broju institucija kulture i obrazovanja, među kojima: Fakultetu likovnih umjetnosti sa Cetinja, Srednjoj likovnoj školi 'Petar Lubarda', centrima za kulturu u Baru, Mojkovcu, Kolašinu i Žabljaku, muzejima u Podgorici, Pljevljima, Beranama i Bijelom Polju, gradskim bibliotekama u Kotoru i Rožajama, Centru za očuvanje i razvoj kulture manjina (CEKUM), Udruženju likovnih umjetnika Crne Gore, portalu Montenegrina, osnovnim školama 'Jugoslavija' iz Bara, 'Pavle Rovinski' i 'Marko Miljanov' iz Podgorice i dr", navode u Narodnom muzeju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније