Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

10. 02. 2021. 19:45   >>  19:47

NARODNI MUZEJ

Izložba "Kad javorovo drvo zapjeva" od petka

Izložba Narodnog muzeja Crne Gore pod nazivom "Kad javorovo drvo zapjeva", na kojoj će se prikazati gusle iz Zbirke muzičkih instrumenata, biće otvorena u petak, 12. februara, u Etnografskom muzeju na Cetinju.

Za postavku izložbe iz fundusa Etnografskog muzeja izdvojeno je 34 predmeta koji datiraju od XIX do prvih decenija XX vijeka.

“Najstariji, a ujedno i najdragocjeniji primjerak su gusle izrađene 1801. godine, koje su kao nasljeđe od roditelja pripadale Petru II Petroviću Njegošu”, navodi se u saopštenju.

Svaki primjerak gusala je autentičan pa će se na izložbi vidjeti različiti primjerci, od onih skromne izrade, gotovo bez ikakvog ukrasa, do primjeraka bogato ornamentisanih i raskošno obrađenih na kojima su stvaralačko umijeće, mašta i inventivnost  došli do punog izražaja.

“Vjekovima prisutne na ovim prostorima gusle su, kao neizostavan pratilac narodnog života i vjeran svjedok svih važnih događaja vezanih za kuću, pleme i narod, postale simbol trajanja i opstanka”, saopšteno je iz Narodnog muzeja Crne Gore.

Otvaranje izložbe će se održati on line preko zvaničnih Facebook i Instagram stranica, u 14 časova, a snimak će biti dostupan i na YouTube kanalu Narodnog muzeja Crne Gore.

“Na otvaranju će govoriti direktorica Narodnog muzeja Anastazija Miranović i etnološkinja Etnografskog muzeja Tatjana Rajković, koje su i autorke izložbe. Izložbu će otvoriti Anastazija Miranović, uz poštovanje aktuelnih zdravstvenih mjera u suzbijanju pandemije korona virusa”, kazali su iz Muzeja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније