Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Tea Babić, TVCG

28. 01. 2021. 20:10 >> 20:14

14O GODINA NARODNE BIBLIOTEKE

Otvorena izložba fotografije stare Podgorice

Povodom obilježavanja 140 godina postojanja Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”, u toj ustanovi otvorena je izložba fotografije stare Podgorice, najstarija datira iz 1838. godine.

Najstarija izložena fotograija Podgorice, jeste ona na kojoj se nalazi Sahat kula, a datira jos iz 1838.godine. Na izložbi je napravljena selekcija fotografija Podgorice u posljednjih 140 godina. Namjera je da se ovom izložbom očuvaju uspomene na nekadašnji izgled grada.

"U okviru naše zbirke od više desetina fotografija, vidi se prostor danasnjeg glavnog grada u rasponu od male varosice do danasnjeg grada sa vise stotina hiljada stanovnika koji ima evropske orbise", kaže Nebojša Burzanović, direktor Narodne biblioteke.

Veliki broj fotografija, nastao je između dva svjetska rata, kada su u bombardovanjima porušene brojne građevine iz tog vremena. Sigurno je da će fotografije izazvati nostalgičnost starije populacije.

"Podgorica i Crna Gora brzo zaboravljaju, a ono što je osnovna dužnosti naše ustanove jeste da otrgnemo od zabprava sve ono što ovaj grad čini onim što jeste. To radimo na klasičan način, putem knjige, izdavačke produkcije, i svih onih dešavanja koja su konvencionalnog tipa", kaže Burzanović.

Izložba će ostati otvorena, a iz Narodne biblioteke pozivaju građane da sudjeluju i pomognu da se očuvaju sjećanja na nekadašnji izgled Podgorice, tako što će ustupiti svoj privatni materijal kako bi bio obrađen putem kompjuterske reanimacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније