Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Izvor: PR Centar ]

24. 12. 2020. 10:26 >> 10:27

LOŠE I PRIJE KORONE

Kulturni život mladih doveden u pitanje

Kuturni život mladih nije bio na zadovoljavajućem nivou ni prije epidemije virusa korone, a trenutna situacija još više zabrinjava, naročito zato što može imati dugoročne posljedice, navode iz nevladine organizacije Juventas.

„U Crnoj Gori se već duže vrijeme suočavamo sa izazovima kada je u pitanju unapređenje položaja mladih kao kreatora i konzumenata kulturnih sadržaja. Naši mladi nemaju ni naviku, a često ni priliku da posjećuju kulturne događaje. Takođe, izostaje i podsticaj i podrška da se bave kulturom, da kreiraju nove i drugačije kulturne sadržaje“, smatraju u Juventasu.

Njihovo istraživanje iz decembra 2019/ januara 2020. godine pokazalo je da je svega 40 odsto srednjoškolaca/ki u prethodnih godinu dana bilo u pozorištu, a 69 odsto ispitanika/ca smatra da u Crnoj Gori nema dovoljno kulturnih sadržaja namijenjenih mladima.

‚‚Ovi podaci posebno su zabrinjavajući ako znamo koliko je kultura važan faktoru u životu mladih, u procesu socijalizacije, razvoja kritičkog mišljenja, slobode izražavanja i u konačnom pružanju prilike za ispoljavanje različitih talenata'', navode iz Juventasa.

Profesorica Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole iz Bara Mirjana Savićević, koja vodi dramsku sekciju ove škole, odnosno dramski studio „Entuzijasti“ takođe ističe značaj kulture za mlade.

 

„Kultura je veoma važna za mlade ljude jer im pomaže da se razvijaju kao ličnosti. Uključivanje u razne sfere kulturnih dešavanja pomaže im da se pronađu i definišu, da se oslobode stega modernog društva i da  nesmetano izražavaju svoje stavove“, smatra profesorica Savićević.

Ona već niz godina radi sa srednjoškolcima/kama na pripremi i izvođenju različitih dramskih komada. Igraju neke od poznatih pozorišnih predstava, ali i one tekstove koji su sami napisali. Redovno nastupaju u školi, u svojoj lokalnoj zajednici, ali i na festivalima na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Profesorica Savićević kaže da voli pozorište i to je motiviše da sa učenicima kreira predstave. Tvrdi da ima dosta nadarene djece kojima fali samo neko ko će ih pronaći i uputiti, te da se trudi, sa  kolegama iz Aktiva, da oni budu ta energija koja će pokrenuti mlade i uključiti ih u kulturne tokove.

Ona navodi da su mladi zainteresovani za kulturu i da se uključuju u različite angažmane - da budu glumci, režiseri, kostimografi i publika.

„Mladi su izuzetno kreativni, talentovani i posvećeni. Moje iskustvo sa učenicima je sjajno. Mi, profesori, smo ti koji moramo da ih otkrijemo i da im pomognemo da se uključe u sve te vannastavne aktivnosti. Naravno, ima onih koji su slobodni da se sami prijave za glumu, recitaciju, pisanje, ali u većini slučajeva imaju tremu i čekaju, a na nama  je da pronađemo šta kriju u sebi i koje talente posjeduju. A  rad u učionici sve otkrije i pokaže“, kaže Savićević.

Jedan od mladih talentovanih glumaca je i učenik drugog razreda barske Ekonomsko-ugostiteljske škole Špiro Ognjenović.

„Glumu volim jer mi ona dozvoljava da budem druga osoba i da pritom pobjegnem od svojih problema. Obično sam veoma ozbiljna osoba, ali kada glumim slobodniji sam, puštam da me vjetar oduva gdje god hoće. Ovo iskustvo mi je pomoglo da upoznam mnogo ljudi i pritom da steknem mnogo prijatelja“, kaže Ognjenović.

Problem je što, kako smatra, nema previše opcija i rijetko kada dobija mogućnost da glumi u velikim projektima. Ognjenović nije zadovoljan kulturnim sadržajima za mlade i smatra da ta oblast ima još potencijala.

Situacija se u velikoj mjeri pogoršala u uslovima kovid epidemije. Kako kažu u nevladinoj organizaciji Juventas, postoje objektivni razlozi izazvani epidemijom koji su uticali na kulturni život mladih, ali je utisak da nadležni nijesu uradili dovoljno da suzbiju negativne efekte epidemije u ovoj oblasti i pruže podršku mladim kulturnim stvaraocima, odnosno da mladima kao konzumentima kulture obezbijede odgovarajuće sadržaje.

 

„Takođe, čini se i da na duge staze kultura nije postavljena kao prioritet. Postoji opravdani strah da će i nakon epidemije dok se budemo oporavljali od njenih posljedica, kultura i naročito kulturni život mladih biti zapostavljeni“, kažu u Juventasu.

Dramski studio čiji su Savićević i Ognjenović dio zbog teške epidemiološke situacije trenutno ne može da stvara. Ipak čak i u ovakvim uslovima uspjeli su da kreiraju kratkometražni film „Ispovjest jednog nasilnika“.

„Da bi se unaprijedila kultura potrebno je omogućiti kreativnim pojedincima da stvaraju, a mi nijesmo u mogućnosti to sada da radimo u nekoj velikoj mjeri jer ne možemo okupljati učenike, a online djelovanje, kada je u pitanju pozorište, nije baš najsretnije rješenje.“, kaže profesorica Savićević i dodaje: „Godinama smo realizovali velike glumačke spektakle, razne manifestacije sa velikim brojem učesnika i nadasve prijatnim druženjem. Sve je to sada nerealno očekivati. Ostaje nam da čekamo bolje dane.“

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније