Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

21. 12. 2020. 16:49   >>  21:01

GMIFF 2020.

Grand Prix za film "Zemlja meda"

Treće, ujedno i posljednje veče VII GMIFF-a zatvoreno je filmom „Proleće na poslednjem jezeru” sa Tihomirom Stanićem u ulozi Iva Andriću a u režiji Filipa Čolovića, za koji je crnogorska publika pokazala ogromno interesovanje.

 

Svečana ceremonija zatvaranja festivala započela je obraćanjem i ekološkom porukom Zorana Zonja Markovića namijenjenoj mlađoj populaciji ali i starijim generacijama.

Međunarodni stručni žiri festivala sačinjen od eminentnih umjetnika i ekoloških aktivista radio je u sastavu: Vesna Radunović, producentkinja (Njujork, SAD), Mariano Pozzi, scenarista i reditelj (Buenos Aires, Argentina), Blagoj Micevski, reditelj (Bitola, Sjeverna Makedonija), Rejčel Kaplan, aktivistkinja i producentkinja (Edinburg, Škotska) i Senad Šahmanović, reditelj (Podgorica, Crna Gora) i donio je slijedeće odluke: Grand prix za najbolje ostvarenje na festivalu dobio je film „Zemlja meda “ autora Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova iz Sjeverne Makedonije.

U kategorijama Zaštita životne sredine i „Ekologija duše II nagradu dobio je film „Pacifički losos. Crvena riba“ reditelja Dmitrija Špilenoka (Dmitriy Shpilenok) i Vladislava Črišina (Vladislav Grishin) iz Rusije.

Nagradu za III najbolje ostvarenje na GMIFF-u, međunarodni žiri dodijelio crnogorskom kandidatu za Oskara, filmu „Grudi” crnogorske rediteljke Marije Perović.

Specijalnu nagradu u ovim kategorijama osvojio je film „Tragovi” iz Belgije, čiju režiju potpisuje Sebastijen Pins (Sébastien Pins).

U okviru kategorije Promo-turistički film gledaoci su imali priliku da vide neke od najinteresantnijh priča iz najljepših djelova svijeta. Oskar Huter, direktor TO Cetinje, Vanja Vukojičić, direktorka TO Pljevlja i Emil Kukalj, direktor TO Bar donijeli su odluke nagradama u pomenutnoj kategoriji.

Prvu nagradu u kategoriji Promo-turistički film osvojio je film „U društvu prirode“ u produkciji Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, druga nagrada pripala je filmu pod nazivom „Ja sam iz Principea“ HBD Príncipe, Sao Tome i Principe, dok je treća nagrada dodjeljena filmu „Skadarsko jezero” koji je bio premijerno prikazan na festivalu, čiju produkciju potpisuju, takođe, Nacionalni parkovi Crne Gore.

Dvije specijalne nagrade u ovj kategoriji dodijeljene su filmovima „Život – Iz ugla nomada Vidaje“ producenta Alberta Sansa iz Portugala i „Crna Gora. Od crnih planina do mora“ njemačke produkcije NDR TV, Nordmedia production.

Nakon saopštenja o nagradama gledaocima su se obratili video porukama autori nagradjenih filmova iz Sjeverne Makedonije, Francuske, Ruske Federacije i Crne Gore.

Organizatori festivala izrazili su zadovoljstvo što se, uprkos trenutnoj epidemiološkoj situaciji, kontinuitet festivala nastavio, kao i što su zelene priče i važne poruke 40 prikazanih filmskih ostvarenja iz 21.države dospjele do velikog broja gledalaca. Marketingški tim festivala je analitičkim praćenjem društvenih mreža, te Vimeo Premium platforme sa koje su emitovani filmovi ustvrdio da je filmove geledalo preko 3000 gledalaca, a da se oko 140.000 ljudi u Crnoj Gori i šire se informisalo da se ovogodišnje izdanje festivala održava i postoji.

Centar za multimedijalnu produkciju – CEZAM iz Podgorice je organizator festivala u saradnji sa Centrom za kulturu Žabljak, uz podršku Ministarstva za održivi razvoj i turizam, Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Filmskog centra Crne Gore, Ministarstva kulture, Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, Fondacije Petrović Njegoš i JU Nacionalnih parkova Crne Gore.

Naredno, VII izdanje Green Montenegro International Film Festa 2021 predstavljaće posebno dešavanje u zemlji i biće posvećeno obilježavanju 30 godina Crne Gore kao prve ekološke države na svijetu.

To će biti izvanredan povod i mogućnost da se sa ovog filmskog festivala, ambiciozno zamišljenog, sa puno kvalitetnih pratećih sadržaja, sa važnim gostima, sineastama, naučnicima i ekološkim aktivistima iz države, regiona i svijeta, posvećenih globalnoj borbi za spas planete, uputi iz Crne Gore poruka i alarmantan apel o važnosti promišljanja i preuzimanja konkretnih akcija u pravcu održivog razvoja, zelene ekonomije, šireći na taj način ekološku svijest našim savremenicima, te ujedno generacijama koji dolaze.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније