Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

15. 12. 2020. 08:35 >> 08:51

NA DEUSU

Knjiga Barbare Delać o neprivilegovanima

Zbirka poezije „Gdje smo ovo pričaj mi“ (i druge pjesme) pjesnikinje Barbare Delać predstavljena je u okviru manifestacije DEUS, a publika je promociju mogla pratiti posredstvom youtube kanala i društvenih mreža Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada.

Knjiga je nedavno objavljena u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja. Riječ je o pjesničkoj zbirci naslovljenoj po poemi koju je Barbara Delać napisala za vrijeme svog rezidencijalnog boravka u Njemačkoj, na Akademiji umjetnosti u Berlinu, a kojoj su pridružene i druge pjesme koje tematski i jezičko-stilski zaokružuju jedinstven ciklus.

Razgovor sa autorkom vodila je spisateljica Dragana Tripković, urednica izdanja. Govoreći o poeziji Barbare Delać, ona je kazala da je je riječ o pjesnikinji osobenog poetskog izraza i jednom od važnih glasova mlađeg crnogorskog pjesništva. Istakla je da i poema, ali i ostale pjesme u zbirci obuhvataju širok spektar motiva koji se prožimaju, kao i autentičnih poetskih slika preko kojih se uočava i autorkin aktivistički pristup u poeziji. 

„Delać je kazala da se u pjesmama u zbirci nastavljaju teme i pitanja koja je otvorila u poemi: o migraciji, identitetu, slobodi govora, kulturi sjećanja, traganju za autentičnošću u moru neobrađenih podataka itd. Kako je rekla, angažovan pristup poeziji i uopšte umjetnosti joj je vrlo blizak, a zaokupljaju je aktuelne teme naše savremenosti”, saopštili su organizatori.

Ona je pojasnila da se kroz četiri dijela poeme obrađuju različiti aspekti i ishodi puta ljudi iz raznih krajeva svijeta koji dolaze u Berlin sa željom da u njemu nađu sigurniji i bolji život. Tako se u drugom dijelu poeme otvara pitanje o različitim licima kapitalizma, a u trećem dodatna pitanja o politikama, identitetu i rodnim teorijama.

 “Dakle, željela sam da govorim o svima onima koji nijesu privilegovani – bilo da je riječ o drugom polu, rasi, seksualnoj orjentaciji, religiji itd. Na kraju sam htjela razmotriti postoji li nada, postoji li način da se živi slobodno i u humanijem okruženju, a i koja je uloga umjetnosti u takvom svijetu“, istakla je autorka.

 “I u poemi i u ostalim pjesmama u zbirci osjeća se određen strah, sve je nepouzdano, kratkotrajno i neizvjesno. Izlaz iz toga se traži u umjetnosti, a povjerenje koje je naznačeno u naslovu sugeriše da upravo od umjetnosti tražim da mi ispriča “gdje smo ovo”, zaključila je ona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније