Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

14. 11. 2020. 13:13   >>  16. 11. 2020. 11:04

SAUČEŠĆE BOGDANOVIĆA

Odlazak Vujoševića veliki gubitak

Smrt Nikole Vujoševića veliki je gubitak za crnogorsku likovnu umjetnost i kulturu, ističe se u telegramu saučešća ministra kulture Aleksandra Bogdanovića.

Kako se navodi, Vujošević je bio umjetnik osobene estetike kome su crnogorski motivi i prepoznatljivi, jedinstveni i krševiti predjeli Morače i Platija bili neiscrpna inspiracija.

"Slikarskim umijećem i kolorističkom virtuoznošću, posvećeno i dosljedno prenosio nam je svu ljepotu pejzaža koja odlikuje crnogorsko podneblje. Pored izuzetnog stvaralačkog opusa koji nam je ostavio u nasljeđe, kao trajno nacionalno blago i nauk na kojem će se temeljiti znanje budućih generacija mladih umjetnika, pamtićemo ga i kao vrsnog pedagoga i publicistu, koji je esejističkim radom i likovnim kritikama nesebično doprinosio promociji i prezentaciji cjelokupne crnogorske likovne scene", navodi se u telegramu.

Ministar Bogdanović podsjetio je da je životni i umjetnički put Nikole Vujoševića obilježen brojnim uspješnim izložbama i djelima, zbog kojih je zavrijedio mnoga stručna i državna priznanja i nagrade, među kojima je i status istaknutog kulturnog stvaraoca.

"Pamtićemo ga i kao velikog čovjeka koji je časno i ponosno nosio crnogorsko ime, a njegovo iskustvo biće nam dragocjena pouka o tome kako se dostojno gradi, čuva i predstavlja svoj narod i država. Neizmjerno žalim zbog njegovog odlaska i, uz zahvalnost velikom umjetniku na nemjerljivom doprinosu crnogorskoj likovnoj ilturnoj sceni, njegovoj porodici, prijateljima i umjetničkoj zajednici upućujem izraze iskrenog saučešća“, navedeno je u telegramu ministra Bogdanovića.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније