Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

14. 11. 2020. 10:50   >>  16. 11. 2020. 11:01

ZBOG KORONE

Odloženi programi obilježavanja Dana muzeja

Narodni muzej Crne Gore je, usljed ponovnog širenja pandemije Covid-19, odložio programe obilježavanja Međunarodnog dana muzeja koji su planirani da se realizuju polovinom novembra.

Kako navode u saopštenju, biće odloženi projekat Istorijskog muzeja "Čistači ulica - naši sugrađani", kojim su planirani programi za osobe romske populacije, kao i programi za osobe sa invaliditetom i drugi. Oni će se realizovati kada se za to stvore povoljne epidemiološke prilike.

"Konferencija 'Rad muzeja u kovid vremenima - raznolikost i inkluzija', u organizaciji ICOM Crna Gora i Narodnog muzeja, koja je planirana za 20. novembar u Narodnom muzeju - sjedištu Nacionalnog komiteta ICOM-a, biće odložena do daljnjeg. Međunarodni dan muzeja obilježava se 18. maja širom svijeta, aktivnostima u okviru određene teme koju predlaže Međunarodna mreža muzeja - ICOM. Ovogodišnja tema je 'Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija'. Svjesni činjenice da se Međunarodni dan muzeja, 2020. godine, obilježava u vanredno teškim uslovima zbog pandemije COVID-19, Međunarodna mreža muzeja je dala smjernice da se ovogodišnji programi presele u virtuelni svijet i po mogućnosti fizički organizuju polovinom novembra. Zato je Narodni muzej Crne Gore virtuelno predstavio najatraktivnije i najznačajnije eksponate koji se čuvaju u ovoj instituciji, a sa tom praksom nastaviće i ubuduće", poručili su u Narodnom muzeju.

Kako dodaju, kako je bilo planirano da se manifestacija održi od 14. do 16. novembra, Narodni muzej je, kao i većina muzeja u svijetu, prinuđen da zbog situacije izazvane pandemijom Covid-19, odloži planirane programe.

"U želji da građanima omogući praćenje umjetničkih i kulturnih sadržaja putem virtuelnih kanala komunikacije, Narodni muzej Crne Gore tokom novembra na društvenim mrežama predstavlja dio radova velikana crnogorske likovne umjetnosti Miodraga Dada Đurića, koji se nalaze u fondu Umjetničkog muzeja NMCG, a povodom desetogodišnjice njegove smrti", ističe se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније