Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

03. 11. 2020. 15:03 >> 15:03

DONACIJA NARODNOM MUZEJU

Rajko Todorović Todor poklonio 30 radova

Narodni muzej Crne Gore, dobio je još jednu značajnu donaciju, ovog puta od jedog od najistaknutijih savremenih crnogorskih slikara Rajka Todorovića Todora, koji je ovoj kulturnoj instituciji poklonio 30 svojih radova iz ciklusa "Pisma Francisku".

Radovi su nastali u periodu od 2015. do 2019. godine, rađeni su kombinovanom tehnikom (tuš, pero, akvarel, gvaš).

Iz uprave Narodnog muzeja ističu da je ovo još jedna u nizu vrijednih donacija koje je ova institucija dobila u posljednje vrijeme i koja će svakako doprinijeti boljem upoznavanju s djelom ovog značajnog crnogorskog umjetnika.

Kako ističu u saopštenju iz Narodnog muzeja, Rajko Todorović - Todor rođen je 21. februara 1952. godine na Jasenovom Polju kod Nikšića.

Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Beogradu 1980. godine, u klasi prof. Radenka Miševića. Studirao je poslijediplomske studije 1980/82. godine u klasi prof. Aleksandra Lukovića. Jedan je od osnivača neformalne grupe "Generacija 9". Član je ULUCG-a od 1982. godine. Od 1983. do 1990. radio je kao glavni scenograf u RTVCG. Od 1995. do 2002. godine bio je predsjednik ULUCG-a. Za profesora slikanja na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju izabran je 1997. godine. Član je PEN centra Crne Gore. Član je Dukljanske akademije nauka i umjetnosti.

"Izlagao je na više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Realizovao je nekoliko javnih projekata, od kojih je najpoznatiji 'Porta Montenegro' na stadionu Dela Vitorio u Bariju za Mediteranske igre 1997. godine. Umjetnički rad Rajka Todorovića Todora predstavljen je u više televizijskih kulturnih emisija: TVCG, TV Beograd, TV Sarajevo, TV Ljubljana, Tele Norba, Antena SUD, RAI uno i Kanal A Toronto. Dobitnik je velikog broja nagrada, između kojih i najvećeg crnogorskog priznanja - Trinaestojulske nagrade", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније