Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ TVCG ]

11. 10. 2020. 20:09   >>  21:03

MIĆUNOVIĆ

"Imam potrebu da govorim o radničkoj klasi"

Predstava “Radnička hronika” u režiji Veljka Mićunovića dobila je četiri nagrade na 65. Sterijinom pozorju: specijalnu nagradu za najbolju režiju, dramaturgiju, scenski pokret i scenografiju. Mićunović za našu televiziju govori o nagradi i aktuelnosti teme koju u predstavi obrađuje.

Reditelj Veljko Mićunović već je dobitnik priznanja na trideset festivala u Srbiji i regionu, a ima i dug spisak predstava u gotovo svim beogradskim pozorištima, Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru, Crnogorskom narodnom pozorištu i teatru iz Subotice. Predstava “Radnička hronika” koju je uradio sa ansamblom subotičkog Narodnog pozorišta na ovogodišnjem Sterijinom pozorju je osvojila četiri nagrade.

"Posebna je po tome naravno što je to jedan festival uz koji odrasta svako ko je završio režiju na ovim prostorima, bilo da je iz Srbije, Crne Gore ili nekih ex YU republika, tako da je to jedna jako lijepa i dragocjena stvar, a čini mi se da dolazi u nekom trenutku koji je meni posebno važan zbog predstave koju sam radio”, kazao je Mićunović.

“Radnička hronika” reditelja Veljka Mićunovića govori o pravu na izbor i otpor radnika tokom tranzicije. Ta tema je naročito aktuelna ove godine, kada je pandemija Kovida 19 istakla nejednakost u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava, kakvo je pravo na rad. Mićunović kaže da uvijek ima potrebu da govori o radničkoj klasi, jer to izgleda kao prevaziđena tema u savremenom društvu.

“Mislim da je u ovom trenutku jako potrebna, u ovom trenutku kada smo blizu nekoliko miliona otkaza u Americi, Francuskoj, Velikoj Britaniji, a i kod nas, što je jako važno, dakle, u trenucima kada te sve radnike države neće moći da sačuvaju, tako da meni je to nešto što je jako važno da se o tome govori, a negdje srž predstave jeste bila da se bavimo malim čovjekom, tim čovjekom kog više niko ne primjećuje na ulici, šta on osjeća, kako dela, gdje je srž njegove tuge i eto to je nešto što je meni posebno važno”, dodao je Mićunović.

Jedna od rediteljevih ideja vodilja u predstavi bila je pitanje šta bi se desilo kada bi svi radnici prestali da rade.

“Mi njih toliko ponižavamo i taj kapitalistički bič ih toliko ponižava da kada bi oni jednog dana odlučili da žive na hljebu i vodi apsolutno bi promijenili svijet. Da li je ta vrsta revolucije moguća, nijesam siguran jer je radnički život obezvrijeđen, ali isto tako, naše je da ta pitanja postavljamo i da ih činimo veoma važnim”, kazao je Mićunović.

Mićunović će nastaviti da se zanima za angažovane i aktuelne socijalne teme, pa će u Srpskom narodnom pozorištu naredne godine režirati projekat o Francu Kafki, a u Beogradskom dramskom komad “Demokratija” Josifa Brodskog.

Petra Božović, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније