Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ TVCG ]

10. 10. 2020. 20:56 >> 20:56
1

LUBODER

CEKUM da bude hram crnogorskog multikulturalizma

Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina, javna je ustanova osnovana 2007. godine pod vođstvom Derviđa Belog Selhanovića. Organizovala je brojne događaje, u njenoj produkciji snimljeno je desetak filmova, a pUblikovala je i 30-tak knjiga. Odnedavno, CEKUM predvodi Salko Luboder, koji kaže da mu je vizija da ta institucija bude hram crnogorskog multikulturalizma.

Salko Luboder, od nedavno predvodi tim Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina. Namjera mnu je kažđe da afirmiše, kroz projekte koje će proizvesti, vrijednosti multikulturalizma u Crnoj Gori.

"Mislim da nije doibro I to je temeljan orjentir mome radu I radu ove institucije da kultrure manjinskih naroda imaju smisla ako se uvežu u jedinstven koloplet kulturne baštine Crne Gore jer moramo Crnu Goru graditi kao driuđštzvo koje afirmiše različitosti naravno vodeći računa da se sačuvaju autentičnosti svih građana CG", kazao je Luboder.

Funkciju Direktora CEKUM-a, Luboder je preuzeo pičetkom godine, nakon Smrti Derviša Belog Selhanovića, koji je godinama uspješno vodio ovu instituciju i zajedno sa saradnicima publikovao 30-tak knjiga autora manjinskih naroda, snimio desetak filmocva, te je između ostalog organizovao desetine izložbi u zemlji i inostranstvu. Salko Luboder, sada izdvaja nekoliko klkjučnih projekata u čijuj realizaciju najavljuje do kraja godine. Legenda o Ahmetu i Pavi postaće pozorišna predstava.

"Oko 13 planirali smo da doi kraja godine na daskama mao predanje o ahmetu I pavi….zaokupilo našu pažnju”, kazao je Luboder.

Takođe u toku je postupšak izrade monografije leksikona autora pripadnika manjninskih naroda u oblasti slikarstva I vajarastva. Takođe, Luboder ima ideju da institucija koju predvodi uspostavi dan crnogorske mulikultralnosti, a nagradu - povelju crnogorske multikulturalnosti.

"Mi imamo ambiciju da CEKUM postane hram crnogorske multikulturalnosti, on svakako jeste multietničko ogledalo. Ukratko ću obreazložiti zašto sam motivisan da oformimo dan crnogorske multikulturalnosti. Ja znam da postoji međunarodni dan multikulturalnosti ali CG se posebno diči svojiom multi kulti I skladnosti medju nnacionalnog I medjuvjerskog života I potpuno bi koheentno bilo da ima I taj dan.

Već naredne nedjelje u organizaciji CEKUMA-a održače se jedan segment manifestacije “Svijetlo lice stare Podgorice”.

Riječ je o scensko muztičkom programu kome će staropodgoričani govoriti o specifičnostima življenja u gradu na sastavcima Morače I Ribnice.

Damir Ramović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније