Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

10. 10. 2020. 18:28 >> 18:29

O MENADŽMENTU

Glumci: “Samovolja i nezakonit rad u CNP-u”

Dio glumaca i glumica CNP-a optužio je umjetničkog direktora Željka Sošića za, kako navode, apsolutnu samovolju u vršenju dužnosti, a njega i direktoricu Milicu Tomović i za protivzakonite radnje.

Dopis u kojem se to navodi, potpisuju glumice i glumci umjetničkog ansambla CNP-a: Aleksandar Gavranić, Ana Vučković, Ana Vujošević, Andrea Mugoša, Danilo Čelebić, Dejan Ivanić, Jadranka Mamić, Jelena Minić, Jelena Nenezić Rakočević, Kristina Obradović, Nada Vukčević, Nikola Perišić, Radmila Božović, Slavko Kalezić, Žaklina Oštir i Žana Gardašević Bulatović.

Oni su dematovali ranije izjave Sošića i direktorice Tomović.

“Direktorica Milica Tomović izjavljuje da se rade predstave sa manjim brojem glumaca, da bi se ispoštovale epidemiološke preporuke i sačuvalo zdravlje zaposlenih i publike. Međutim, istina je sljedeća: U CNP-u su od 1.09.2020. u toku probe za predstavu "Posjeta stare dame" koja u konačnoj podjeli od 9.10, broji 16 glumaca i četiri muzičara na sceni. Na prvoj probi koja je održana, bez adekvatnih mjera, reagovali smo molbom za poštovanje mjera donijetih od strane IJZ i NKT te promjenu teksta sa manjim brojem uloga. Odgovor umjetničkog direktora na tu našu molbu glasio je: "repertoarska politika je iznad epidemiloške situacije", navode glumci u dopisu.

Navode da je upravo ta nepromišljena strategija dovela do toga da je potvrđeno više slučajeva prisustva kovid 19 oboljelih u pozorištu.

“Korona je, na osnovu selektivnog testiranja, a ne kako direktor Sošić izjavljuje "testiranjem cijele ekipe", prisutna u više sektora Crnogorskog narodnog pozorišta koji moraju da funkcionišu da bi se proces proba nesmetano odvijao. Da stvar bude gora, Uprava ne nalazi za obavezu, kako ličnu tako i profesionalnu, da zvanično obavijesti glumce o situaciji sa oboljelima, niti sa kontaktima, već tako važne informacije saznajemo kroz neformalne razgovore”, poručuju glumci.

U svemu tome, rade da ne bi, kako kažu, bili optuženi da ne žele da rade i stvaraju.

“Tome u prilog ide inicijativa Udruženja glumaca Crne Gore koju smo, u trenutku potpune obustave rada teatara, željni stvaranja i rada, pokrenuli sa ostalim kolegama. Upravo ta inicijativa je na kraju izrodila model izdat od strane IJZ-a i NKT- a, a koji se tiče funkcionisanja teatarskog života za vrijeme pandemije. Medju rijetkima koji se nisu pridružili ovoj inicijativi a kasnije ni pridržavali mjera je upravo uprava CNP-a”, stoji u dopisu jednog broja glumaca CNP-a. 

Kažu da su i nakon toga pokušavali da pokrenu komunikaciju sa nadređenima, a sve u cilju stvaranja i bukvalno i figurativno zdravog ambijenta za rad.

“Ipak, jedini oblik komunikacije koji smo postigli je preko arhiviranih dopisa koje i dalje šaljemo, željni kvalitetnog modela funkcionisanja. Uzalud, to i dalje ostaje jednosmjerna intencija sa naše strane. Sve gore navedeno ide u prilog činjenicama na koje smo ukazali u prethodnom periodu i na koje ćemo ukazivati sve dok nadležne institucije koje se do sad nisu oglasile, ne oslobode nacionalni teatar od nestručnih, bahatih pojedinaca koji svojim (ne)djelima urušavaju nacionalni teatar i ugrožavaju zdravlje radnika i njihovih porodica”, stoji u dopisu glumaca CNP-a. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније