Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

01. 10. 2020. 21:14 >> 21:15

SAJAM KNJIGA U PODGORICI

"Svi moji demoni" i crnogorska poezija

Stihovima iz pjesme „Heroina“ otvorena je promocija zbirke poezije Borisa Đurovića „Svi moji demoni“, koja je 1. oktobra održana na 6. Internacionalnom sajmu knjiga Podgorica 2020. O knjizi su sa autorom pred brojnom publikom razgovor vodile Tijana Rakočević i Aleksandra Vuković.

Boris Đurović crnogorski je pjesnik, a prvu zbirku njegove poezije objavila je izdavačka kuća Fokalizator u okviru edicije „Savremena crnogorska poezija“.

 Đurović je naveo da u njegovoj poeziji mašta predstavlja samo ukras na ono što je proživljeno, te istakao da svijet njegove poezije predstavlja spoljašnji svijet koji on gradi i istovremeno pokušava da ga se oslobodi. Rakočević je istakla da je riječ o knjizi sa pažljivo odabranim pjesmama na koju će Crnogorci, kada ona položi ispit vremena, biti izuzetno ponosni.

„Poezija se dešava u svakom trenutku, možda sad, možda dok radimo nešto sasvim nevezano za poeziju... Barem je tako kod mene. Riječi su živa bića i ako mi sa njima postupamo onako kako bi trebalo, tj. u skladu sa njima, one se same slažu“, navodi pjesnik.

Kako Vuković ističe, u poeziji Borisa Đurovića leksika je najjače oružje. Riječi kojima se pjesnik služi, bira i vadi iz zapleta realnosti zahtijevaju upravo tako specifičnu formu jezika, što Đurovićevu poeziju čini posebnom i specifičnom. Đurovićevu poeziju karakteriše i svojevrsna angažovanost, autor se, prema riječima Vuković, uključuje u društvo i kritikuje ga, bavi se aktuelnim temama, ne izlazeći iz okvira sebi svojstvenoga stila.

„Mislim da se paśim sinovima najbolje ne dati upravo pisanjem poezije i odbranom jezika, kulture, časti crnogorske“, zaključila je Vuković, citirajući Danila Kiša.

Kako je istakla, Đurović se jednako dobro pokazuje i u rodoljubivim i ljubavnim pjesmama, angažovanoj poeziji, a naročito su zapažene njegove kratke pjesničke forme.

„Smatram da Borisova poezija zaista zaslužuje veliku pažnju, da je i završni poduhvat Fokalizatora u činu izdavanja knjige Svi moji demoni veoma značajan, posebno značajan zbog toga što se otvara jedan novi krug i prilika novim crnogorskim glasovima i pjesnicima da prozbore o onome što nose sobom i u svom biću“, ističe Vuković.

Pjesnici su, kako je kazala Vuković, kreatori jednoga vremena i moraju stvoriti svijest jednoga naroda, a Đurovićeva knjiga poezije jeste doprinos upravo tom stvaranju svijesti naroda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније