Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

10. 09. 2020. 11:57 >> 11:57

BARSKI LJETOPIS

Harmonika i klavir u sazvučju i izvedbi tria "Con Spirito"

U okviru 33. "Barskog ljetopisa", pred Dvorcem kralja Nikole, sinoć se čuo neobičan spoj dvije harmonike i klavira.

Trio "Con Spirito", koji čine majka i ćerka Irena i Hristina Merdović i Ratka Vujačić, izveo je raznovrstan i originalan repertoar kompozicija Astora Pjacole, Morikonea, Franka Angelisa, Baha, Hermose, Semionova, Diaza i Pićurića.

"Iako mlad sastav koji je počeo zajedno da svira tek prije nekoliko mjeseci, dobro su uigrani i povezani istim ciljem.

"Naša želja je bila da spojimo slične senzibilitete i naše tehničke mogućnosti, da objedinimo muziku iz raznih djelova svijeta, muziku kompozitora koju bismo slušali kući, u kojoj bismo uživali sa našim prijateljima", kazala je nakon nastupa Irena Merdović ističući zahvalnost publici u čijoj su energiji uživale i one tokom nastupa.

Ovaj spoj instrumenata, sa harmonikom kao klasičnim instrumentom, pa još u ženskoj izvedbi publika „Ljetopisa“ nije imala često priliku da sluša.

Merdović, koja je profesor harmonike u Muzičkoj školi „Vasa Pavić“ u Podgorici, kazala je da je ovaj instrument lako voljeti.

"Volim harmoniku zato što diše. Uzdah koji čovjek može da napravi može i harmonika. Ima tako specifičan zvuk koji nastaje uz pomoć mijeha. Podsjeća na najtananije emocije ljudske prirode koje mogu da se izraze. Radost muziciranja koja se u tom trenutku stvara je neizmjerna", kazala je ona.

Nakon koncerta, na redu su likovni i književni program. U četvrtak, 10. septembra u 20.30h biće otvorena prva od dvije izložbe ovogodišnjeg festivala.

"Prepoznavanje" je kolektivna internacionalna izložba radova šest umjetnika, koja se realizuje u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore. Postavka će se moći pogledati u Dvorcu kralja Nikole. Na platou ispred, iste večeri, od 21h počeće i promocija zbirke poezije Aide Orahovac Kuč "Milenijum2.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније