Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: R.B. ]

26. 08. 2020. 18:43 >> 18:42

BOGDANOVIĆ U ULCINJU

Turizam oslonjen na kulturu razvojna šansa

Turizam oslonjen na kulturu, na domaću proizvodnju, na sve lokacije koje su većini turista potpuno nepoznate – koncept je koji nema svaki primorski grad u našoj državi. Taj koncept donosi benefit i gradu i ruralnim sredinama. Zato je naša namjera da zajednički radimo na koncipiranju održivog plana, koji će imati podršku svih državnih struktura, kako bismo već do sljedeće godine realizovali prve krupne korake ka pozicioniranju Ulcinja – ne na crnogorskoj, već na jadranskoj turističkoj mapi, poručio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović. On se sinoć susreo na Citadeli sa kulturnim poslenicima i mladima Ulcinja, sa kojima je razgovarao o izazovima i potencijalima umjetničke i kulturne scene ovog grada, ali i brojnim razvojnim šansama koje Ulcinj ima kada je riječ o ovoj oblasti.

„Ključno je pitanje šta mi možemo uraditi kako bi te potencijale podigli na onaj nivo vidljivosti zahvaljujući kojim bi i mladost ovog grada bila motivisana da svoju budućnost veže za Ulcinj i Crnu Goru. Cijenim da je, u prvom redu, potreban ozbiljan rad i to ne govorim kao opšte narativno mjesto, već realan i stvaran rad – kako sa lokalnog, tako i sa državnog nivoa“, kazao je Bogdanović.

Napomenuo je da su neophodni dodatni podsticaji turizmu, ali i nove ideje u toj oblasti, bazirane na povezivanju sa kulturnim sektorom.

Podsjetio je da je Ministarstvo kulture realizovalo velike projekte za samo dvije godine na polju kreativnih industrija i ICT-a, kroz uspostavljanje kreativnih habova.

„Kroz program Kreativna Crna Gora podržali smo realizaciju čak 42 nova biznisa u kulturnom sektoru koji su danas prisutni ne samo na lokalnim već i svjetskim tržištima. Upravo je to snaga kreativnosti. To je moć umjetnosti, koja ne poznaje granice. Siguran sam da sa mnom dijelite mišljenje da Ulcinj ima potencijal i za razvoj umjetničke i festivalske djelatnosti koja bi bila prepoznatljiva na međunarodnom planu“, kazao je ministar.

Osvrnuo se i na valorizaciju Starog grada, kroz segment očuvanja kulturne baštine. Ocijenio je i da ovaj grad posjeduje pokretačku energiju koja se može uhvatiti u koštac sa ključnim razvojnim pitanjima na kojima počiva održivost Ulcinja, a koja ne leži samo u turizmu iako on jeste jedan od ključnih privrednih generatora.

„Šta nam treba da bismo počeli sa tim? U prvom redu, potpuna stabilnost na nacionalnom planu. Potrebna nam je socijalna klima koja će biti naklonjena Ulcinju, koja će počivati na uvažavanju svih pojedinaca, nezavisno od vjere i nacije, a koja će istovremeno biti otvorena ka svim susjedima. Jer, u ambijentu fanatizma, nestabilnosti i retrogradnih, fundamentalističkih narativa – nema napretka ni na državnom, ni na lokalnom planu“, ocijenio je Bogdanović.

Od brojnih aktivnosti u cilju poboljšanja kulturne ponude Ulcinja, podsjetio je da je Ministarstvo kulture uložilo sredstva i u obnovu objekta bioskopa.

„Naša je namjera i da posebno ojačamo filmski festival Seanema, da utičemo na to da Ulcinj bude prepoznat kao jedna od najznačajnijih filmskih destinacija u Crnoj Gori. I nećemo stati tu“, poručio je Bogdanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније