Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

24. 08. 2020. 20:35   >>  20:37

RATKOVIĆEVE VEČERI POEZIJE

Nagrada za Olju Savičević Ivančević i Saladina Burdžovića

Olja Savičević Ivančević, pjesnikinja iz Hrvatske i Saladin Dino Burdžović, pjesnik iz Crne Gore, koji živi u Njemačkoj, ravnopravno dijele ovogodišnju nagradu Risto Ratković.

Ovakvu odluku jednoglasno je donio međunarodni žiri u sastavu Pavle Goranović, predsjednik i članovi Jovana Bojović iz Crne Gore, Dobrivoje Stanojević iz Srbije, Ivica Prtenjača iz Hrvatske i Elvedin Nezirović iz Bosne i Hercegovine.

Olja Savičević Ivančević je dobila nagradu za zbirku "Divlje i tvoje", u izdanju Frakture iz Zagreb, a Saladin Dino Burdžović za knjigu "Rifat", u izdanju Almanaha iz Podgorice.

Edin Smailović, sekretar žirija je saopštio da je na konkurs stiglo 58 zbirki pjesnika iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

"Žiri je imao težak zadatak, ali smatram da je napravio dobar izbor, jer su Olja Savičević Ivančević i Saladin Dino Burdžović pjesnici koji su i do sada dobijali značajne nagrade, pjesnici čija je poezije prevođena i dostupna na mnogim stranim jezicima i koji, osim knjiga za koje su ove godine dobili nagradu Risto Ratković, imaju kvalitetnu pjesničku reputaciju u regionu i šire", kazao je on.

Olja Savičević Ivančević je kazala orgnizatorima da je veoma počastvovana što je dobitnica ovako važne regionalne pjesničke nagrade “koja nosi ime Rista Ratkovića pjesnika i pisca koji imponira i svojom književnom i svojom ljudskom hrabrošću i beskompromisnošću”.

"Za mene ova nagrada ima i intiman značaj s obzirom da se dodjeljuje u Crnoj Gori, koja je moja davno izgubljena djedovina, o čemu sam i pisala u pjesmi „Mitovi i legende“ koja se nalazi u nagrađenoj zbirci. Tako da mi se sada, na najljepši mogući način, kroz poeziju i s ovim priznanjem, to što je bilo izgubljeno vratilo. Hvala žiriju na povjerenju, ovo je bila godina s mnogo dobrih knjiga poezije i ukazali su mi veliku častu. Nadam se da ću njihovo povjerenje kao i ime Rista Ratkovića opravdati i u svom daljnjem radu", kazala je Savičević Ivančević.

Saladin Dino Burdžović ističe da mu kao Bjelopoljcu i crnogorskom piscu imponuje ova nagrada.

"Puno mi je srce, pogotovo što ova značajna nagrada ove godine nosi dodatnu vrijednost zbog činjenice da se dodjeljuje na 50 Ratkovićevim večerima poezije. Zahvaljujem se žiriju i mojim recenzentima Jovanu Divljaku, Zuvdiji Hodžiću i svima koji stoje iza festivala Ratkovićeve večeri poezije", kazao je Burdžović.

Nagrada Risto Ratković će dobitnicima biti uručena 5. septembra u kući Rista Ratkovića, u okviru 50. Ratkovićevih večeri poezije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније