Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

14. 08. 2020. 15:53   >>  15:53 7

NA MJESTU SMRTI

Knjaz Danilo će dobiti spomen-ploču u Kotoru

Program posvećen 160. godišnjici od smrti knjaza Danila I Petrovića Njegoša upriličen je u Kotoru na Pjaci od Kina. Organizatori - Matica crnogorska i Opština Kotor, kažu da je knjaz Danilo bio crnogorski državnik i reformator koji je zastupao crnogorsku nacionalnu ideju i Crnu Goru uključio u političku stvarnost tadašnje Evrope. Opština Kotor će, u narednim mjesecima, postaviti spomen-ploču na mjestu smrti crnogorskog knjaza.

Vladavina knjaza Danila prvog Petrovića Njegoša jeste oličenje Crne Gore u kojoj danas živimo: slobodne, nezavisne, međunarodno priznate države, kaže potrpredsjednik Opštine Kotor Nenad Vukadinović. Zbog toga će ta Opština postaviti spomen ploču na mjestu gdje je, od posljedica ranjavanja, preminuo crnogorski knjaz

 "Opština kotor je sporvela kopletnu zakonsku proceduru za dobijanje saglasnosti za postavljanje spomen ploče knjazu Danilu prvom i u narednim mjesecima sigurni smo da će se na adekvatan način obilježiti mjesto smrti crnogorskog knjaza. S tim u vezi spomen ploča će biti postavljena na kući porodice Biladinović", kazao je Nenad Vukadinović, potpredsjednik Opštine Kotor.

Njegujući kulturu sjećanja crnogorske nacije i društva, Matica crnogorska je pažljivo osvjetljavala političku djelatnost knjaza Danila. U izdavačkom poduhvatu te organizacije ističu se tri knjige, koje broje više izdanja.

"U prvom redu što smo svjesni njegoive izuzetnosti, ali ništa manje i zbog toga što se oko njegove političke djelatnosti, vremenom se ispreplitalo mnogo malicioznih tumačenja i ocjena i plete još uvijek. Smatramo da se ti nanosi zlonamjernih interpretcija mogu otkloniti samo naučno napisanom i na dokumentima utemeljenom knjigom", poručio je Dragan Radulović, predsjednik Matice crnogorske.

"Mislim da je razlog tog animoziteta u otporu, ne knjazu, nego njegovoj ideju za koju se zalagao. To nijesu bili protivnici njegove vlasti, ličnosti, nego su to bili protivnici njegove vladarske ideje. Snažna uređena i nezavisna Crna Gora", poručio je istoričar Živko Andrijašević.

Knjaz Danilo je Crnom Gorom upravljao devet godina, ali se za to kratko vrijeme u njoj dogodilo mnogo toga istorijski bitnog što je obilježilo budućnost države, kazao je publicista Momčilo Šaltić.

"On je bio državnik koji je dobro razumio svoje vrijeme i procese u njemu, realno je shvatao crnogorsku zbilju, težeći da državu vodi putevima napretka i prilagođavanja društvima koja su ekonomski i kulturno bila daleko ispred njegove zemlje", kažao je Šaltić.

Pokrenuti industriju, trgovinu i kulturu i vratiti mač u korice, bila je ideja knjaza Danila, koji je uveo brojene reforme u civilnoj i vojnoj strukturi države. Ubijen je u Kotoru 12. avgusta 1860. godine.

Milica Kapa, TVCG

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније