Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ RTCG ]

01. 08. 2020. 16:36 >> 23:09
7

U MOJKOVCU

Promovisan zbornik "Sto godina od Mojkovačke bitke"

Promocija zbornika radova Naučnog skupa "Sto godina od Mojkovačke bitke", održana je sinoć u sali mojkovačkog Centara za kulturu "Nenad Rakočević".

Knjiga govori o Mojkovačkoj bici, operacijama Mojkovačke vojske koje su joj prethodile, stanju na drugim frontovima, kao i ukupnoj situaciji u kojoj se našla Crna Gora na početku Prvog svjetskog rata.

Urednik izdanja "Sto godina Mojkovačke bitke" književnik Borislav Jovanović poručio je da nikad više ni jedne pobjedničke i samoubilačke bitke crnogorske vojske, nikad više polaganja crnogorskog oružja poslije jedne velike i izuzetne pobjede. Nikad više objavljivanja rata velikim silama za interese drugih.

"Ovo tragično istorijsko zbitije Crnogorske vojske i naroda promišljeno je na istoriografski multiplikativan način, prije svega istorijski vojno-politički, diplomatski, geostrateški", kazao je jovanović.

Na promociji je govorio i jedan od autora, istoričar Milan Šćekić, koji je istakao da je literatura o istoriji Crne Gore za vrijeme Prvog svjetskog rata bila oskudna, međutim Matica crnogorska je za četiri godine izdala sedam knjiga među kojima je i zbornik radova "Sto godina od Mojkovačke bitke".

"Zbornik ima 292 strane, a čini ga devet radova referentnih domaćih i inostranih pravnika istoričara koji su se na naučno utemeljen i vjerodostojan način bavili raznim temama i događajima vezanim za Prvi svjetski rat. U istoriji izdavaštva Crne Gore ovolikom produkcijom o Prvom svjetskom ratu ne može se pohvaliti nijedna CG institucija, jer se radi o djelima nesumljive istorijske i saznajne vrijednosti, takav je i zborinik radova sa naučnog skupa 'Sto godina od Mojkovačke bitke'", kazao je Šćekić.

Promocija je bila interaktivnog karaktera pa su posjetioci mogli da postavljaju pitanja, a moderator večeri bio je Dejan Vuković, predsjednik ogranka Matice crnogorske za Mojkovac. On je istakao važnost promocije ovog zbornika baš u Mojkovcu, mjestu dešavanja tog istorijski bitnog događaja.

Dragana Šćepanović Vlahović, RTCG

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније