Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

18. 10. 2013. 20:42 >> 20:42

PANEL

Crnogorska kultura dio evropskog nasljeđa

Organizacijom panela, održanog u Ministarstvu kulture na Cetinju, o ulozi crnogorske kulture kao dijelu evropskog kulturnog nasljeđa, simbolički je završen je projekat "EU Info Bus-na putu ka EU".

Ministar kulture Branislav Mićunović naglasio je značaj procesa evropskih integracija za kulturu i istakao napore koje je Crna Gora uložila kada je riječ o usvajanju opšteprihvaćenih evopskih propisa, o čemu svjedoči privremeno zatvaranje pregovaračkog poglavlja 26: Obrazovanje i kultura.

„Crna Gora je učestvovala u programima EUKultura 2007-2013. i Evropa za građane, a crnogorski kulturni djelatnici i sve institucije i organizacije koje rade na promociji evropske ideje mogli su ostvariti i unaprijediti saradnju sa evropskim partnerima u okviru ovih programa“, istakao je Mićunović.

Upravo iz ovog razloga Ministarstvo kulture je iniciralo učešće u novim programima Evropske unije iz oblasti kulture, jer takav vid saradnje doprinosi integraciji crnogorske kulture u milje savremenih kulturnih tekovina Evrope.

„Naše nasljeđe civilizovana je baza podataka dostupna za pretraživanje, u kojoj je demokratija tačka gledanja, a politika novi narativ u djelu koje stvaramo i prezentujemo generacijama. Naše najveće djelo mora biti savremen i uređen čovjek, a ne savremene i uređene države, jer države već imamo“, kazao je Mićunović.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič izrazio je zadovoljstvo što je u prilici da govori o kulturnoj raznolikosti i politici EU, kao veoma značajnoj temi u procesu evropskih integracija.

„Multikulturalnost je jedna od najvažnijih vrijednosti EU, pa je, prema tome, nemoguće zamisliti proces integracija bez kulture“, naglasio je Drobnič.

Crna Gora, sa svojim bogatim istorijskim i kulturnim nasljeđem može značajno da doprinese kulturnoj različitosti EU o čemu svjedoči i činjenica da je 2011. godine bila među državama dobitnicama Evropske nagrade za književnost, podsjetio je Drobnič.

Posebno je nalasio ulogu promocije i očuvanja kulturne baštine, koja ima važnu ulogu u ekonomskom i društvenom razvoju istorijskih gradova Crne Gore, i stvara priliku za razvoj posebne vrste turizma- kulturnog turizma. U tom kontekstu je podsjetio da se na UNESCO listi svjetske prirodne i kulturne baštine nalaze prirodno, kulturno i istorijsko područje grada Kotora i Nacionalni park Durmitor i da bi se još pet područja iz Crne Gore moglo naći na njoj.

Izvršna direktorica organizatora panela, Centra za građansko obrazovanje, Daliborka Uljarević je predstavila projekat „EU Info Bus- na putu ka EU“ čija je realizacija i počela na Cetinju.

„Pred Crnom Gorom se danas nalaze brojni izazovi koji uključuju obavezu svih nas da doprinesemo punoj ekonomskoj, političkoj i kulturnoj integraciji sa razvijenim evropskim državama, a to može postići samo Crna Gora kao otvoreno društvo u kojem se poštuju ljudska prava i slobode, kao primarna kulturna i kulturološka osnova razvoja društva“, kazala je Uljarević.

Panelisti su ocijenili da je neophodno posvetiti veću pažnju apliciranju za projekte Evropske unije, kako bi se doprinijelo razvoju crnogorske savremene umjetnosti i očuvanju njene kulturne baštine.

Na panel diskusiji učestvovali su studenti umjetničkih fakulteta sa Cetinja, predstavnici institucija kulture i lokalne samouprave.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније