Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

30. 07. 2020. 13:55 >> 13:56
1

MINISTARSTVO KULTURE

"Bezuspješan pokušaj ubiranja jeftinih političkih poena"

Iz Ministarstva kulture kazali su da su predstavnici Demokrata i DEMOS-a na jučerašnjoj konferenciji za novinare još jednom demonstrirali površnost i malicioznost, analizirajući, kako su kazali, ni po jednom osnovu spornu odluku tog vladinog resora o podršci projektima sa ovogodišnjeg javnog konkursa, koja je objavljena 10. jula i prema kojoj je za sufinansiranje programa u raznim oblastima kulturno-umjetničkog stvaralaštva izdvojeno 726.200 eura.

Podsjećamo, Demokratska Crna Gora i Demos ocijenili su juče da su u kulturi brojne zloupotrebe budžetskih sredstava. 

"Interesantno je da su Demokrate posvetile cijelih dvadeset dana analizi pomenute odluke Ministarstva i nakon toga od 221 projekta pokušali da problematizuju tri – d.o.o. Comp-Comerc Nikšić za „Ljeto u Onogoštu“, d.o.o Vučje Nikšić za Festival kulture na Vučju i Comfortably Numb Nikšić za muzički festival City Groove.

Kažu, da su pitali, pojasnili bi im.

"Da su Comp-Comerc i Vučje Nikšić prije dvije godine preregistrovani i za obavljanje djelatnosti kulture, tako da, pored kvaliteta projekta, i formalno-pravno ispunjavaju uslove za podršku Ministarstva kulture na ovom konkursu. Napominjemo i da je „sporni“ Comfortably Numb registrovan za djelatnosti kulture od osnivanja, a nijesu tačni navodi Demokrata da su sredstva odobrena samo za muzički festival City Groove, već su, kao što se može vidjeti iz odluke, podršku dobili i drugi festivali tog profila - Thunderfest 2020. u Beranama, Ušće fest 2020. u Bijelom Polju, te Mojkovac fest 2020. Inače, to što su sredstva odobrena odlukom Ministarstva ne znači da će ona automatski i bezuslovno biti uplaćena dobitnicima. To je, iako navedeno u odluci, nekako Demokratama promaklo, a glasi: 'Kod projekata navedenih u odluci koji podrazumijevaju uključivanje šire javnosti, podrška se obezbjeđuje pod uslovom da je njihova realizacija omogućena odlukama i epidemiološkim mjerama koje Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti i Institut za javno zdravlje Crne Gore donose u cilju zaštite zdravlja građana od pandemije Kovid-19'”, precizirali su iz Ministarstva.

Kada je riječ o komparaciji odobrenih iznosa između pojedinih dobitnika sredstava, kažu da je u pitanju zlonamjeran čin, posebno, kako su kazali, ako se ima vidu da se to radi bez uvida u projektnu dokumentaciju i bez poznavanja pravila selekcije.

"Ovom prilikom želimo da relaksiramo Demokrate i zbog zabrinutosti za podršku nikšićkim festivalima i pozorišnoj produkciji Nikšićkog pozorišta, jer će najbolji projekti dobiti sredstva od Ministarstva kulture i opštine Nikšić, ali prema posebnom programu podrške „Kultura mladih Nikšića“, koji zajednički sprovodimo od 2018. A što se tiče Festivala uličnih svirača, u produkciji JU Zahumlje Nikšić, prema našim informacijama, nije otkazan, već odložen za novembar", kazali su.

Demokrate su, dodaju, posebnu pažnju posvetile i samostalnim, autorskim projektima, upućujući iskrene čestitke autorima koji su, prema njihovim navodima, dobili ukupno 21.900 eura.

"Da su pažljivo iščitali odluku umjesto što su tragali za nečim čega nema, vidjeli bi da se ovaj iznos odnosi samo na autorske projekte iz oblasti književnosti. Slučajno ili namjerno, promaklo im je da autorskih projekata ima i u drugim oblastima stvaralaštva, te da je ukupan iznos podrške po ovom osnovu 65.700 eura, pa bi bilo lijepo da po istom principu čestitaju i drugim autorima (likovnim umjetnicima i mladim muzičarima) koji su podržani na ovom konkursu", dodaje se u saopštenju.

Kada je u pitanju vrijeme objavljivanja odluke, dodaju da se Ministarstvo kulture usljed epidemije korona virusa u prethodnih nekoliko mjeseci fokusiralo na podršku i pomoć nezaposlenim akterima crnogorske kulturne scene, kojima je, kako su kazali, bila ugrožena egzistencija, zato što im je svaki radni angažman onemogućen zbog obustave rada institucija kulture i drugih mjera koje su sprovođene radi zaštite zdravlja građana.

"U tom kontekstu, po osnovu vanrednog konkursa, urgentno objavljenog 20. marta, Ministarstvo kulture i ustanove iz nadležnosti ovog resora, obezbijedili su dodatnih 346.840 eura kao podršku nezaposlenim umjetnicima i stručnjacima u kulturi za produkciju 145 samostalnih, autorskih projekata", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Zaključuju da je kroz pomenuta dva konkursa Ministarstvo kulture podržalo savremeno stvaralaštvo i autore u kulturi Crne Gore sa 1.072.040 eura, što, kako su kazali, čini skoro 70% ukupnog godišnjeg budžeta namijenjenog za kulturno-umjetničko stvaralašto.

I"majući sve ovo u vidu, a u okolnostima uslovljenim pandemijom, vjerujemo da je više nego jasno da je riječ o promišljenim potezima Ministarstva na dobrobit cijele crnogorske kulturne scene, a ne o predizbornoj kampanji, kako to, u bezuspješnom pokušaju ubiranja jeftinih političkih poena, žele da nam spočitaju Demokrate i DEMOS", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније