Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

18. 10. 2013. 15:50 >> 16:00

ZA PONOS

Crnogorska kultura bogatstvo EU

Crna Gora, svojim bogatim istorijskim i kulturnim nasljeđem, može značajno da doprinese kulturnoj različitosti Evropske unije, kazao je šef Delegadije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič na panel diskusiji „Crnogorska kultura kao dio evropskog kulturnog nasljeđa“.

 

Panelisti su zaključili da je neophodno posvetiti veću pažnju apliciranju za projekte Evropske unije, kako bi se doprinijelo razvoju crnogorske savremene umjetnosti i očuvanju njene kulturne baštine.

Drobnič je posebno naglasio ulogu promocije i očuvanja kulturne baštine, koja ima važnu ulogu u ekonomskom i društvenom razvoju istorijskih gradova Crne Gore i stvara priliku za razvoj posebne vrste turizma - kulturnog turizma.
On je podsjetio da se na UNESCO listi svjetske kulturne baštine nalaze Prirodno, kulturno i istorijsko područje grada Kotora i Nacionalni park Durmitor i da bi se još pet područja iz Crne Gore moglo naći na njoj.

„Multukulturalnost je jedna od najvažnijih vrijednosti Evropske unije, pa je, prema tome, nemoguće zamisliti proces integracija bez kulture“, naglasio je ambasador Drobnič i dodao:

„Crna Gora, svojim bogatim istorijskim i kulturnim nasljeđem može značajno da doprinese kulturnoj različitosti Evropske unije o čemu svjedoči i činjenica da je 2011. godine bila među državama dobitnicama Evropske nagrade za književnost.“

Ministar kulture Branislav Mićunović je istakao napore koje je Crna Gora uložila kada je riječ o usvajanju opšteprihvaćenih evopskih propisa, o čemu svjedoči privremeno zatvaranje pregovaračkog poglavlja 26 koje se odnosi na obrazovanje i kulturu.

„ Naše nasljeđe civilizovana baza podataka dostupna za pretraživanje, u kojoj je demokratija tačka gledanja, a politika novi narativ u djelu koje stvaramo i prezentujemo generacijama. Naše najveće djelo mora biti savremen i uređen čovjek, a ne savremene i uređene države, jer države već imamo“, kazao je Mićunović.

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević predstavila je projekat „EU Info Bus- na putu ka EU“, koji je organizacijom današnjeg panela simbolički završen.

„Pred Crnom Gorom se danas nalaze brojni izazovi koji uključuju obavezu svih nas da doprinesemo punoj ekonomskoj, političkoj i kulturnoj integraciji sa razvijenim evropskim državama, a to može postići samo Crna Gora kao otvoreno društvo u kojem se poštuju ljudska prava i slobode, kao primarna kulturna i kulturološka osnova razvoja društva“, kazala je Uljarević.

Istakavši važnu ulogu obrazovanja za umjetnost, direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Janko Ljumović je naglasio da se na umjetničkim fakultetima na Cetinju školuje veliki broj studenata iz različitih zemalja regiona, ali i Evrope. To, prema njegovim riječima predstavlja pravi primjer kulturne raznolikosti i kvalitetnu osnovu za stvaralaštvo u kome mladi umjetnici van granica svoje zemlje realizuju umjetničke projekte. Ljumović je podsjetio da je Crnogorsko narodno pozorište već članica Nove evropske pozorišne asocijacije, kao i potpisnica Evropske pozorišne konvencije.

Panel diskusiju je organizovao Centar za građansko obrazovanje u saradnji sa Ministarstvom kulture, uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. Panel diskusija je dio projekta "EU Info Bus-na putu ka EU", koji realizuje Centar za građansko obrazovanje, u saradnji sa fondacijom Friedrich Ebert i NVO Natura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније