Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

18. 10. 2013. 11:10   >>  11:13

ORDEN

Braća Koen - vitezovi umjetnosti i književnosti

Slavni američki sineasti Džoel i Itan Koen dobili su najviše francusko odlikovanje na području kulture "Orden viteza umjetnosti i književnosti ."

 

Nagradu "Commandeur de l'Ordre des Arts et Lettres" dodjeljuje francuska vlada ljudima koji su pridonijeli obogaćivanju francuskog kulturnog nasljeđa. Braća su 2008. osvojila tri Oskara za dramu "Nema zemlje za starce." Prihvatajući nagradu Džoel je rekao: "Život se ponekad s vama našali - neke su šale dobre, neke nisu - a ova je jedna od najboljih."

Ukupno je osam filmova rediteljsko-producentskog tandema do sada premijerno prikazano na Kanskom festivalu. a "Barton Fink" iz 1991. osvojio je i Zlatnu palmu.

Francuska ministarka kulture Oreli Filipeti, predajući nagradu, rekla je kako su veze francuske i američke kinematografije izuzetno jake pa je prirodno da je odano priznanje dvojici velikih američkih reditelja današnjice.

Orden su dobili i drugi umetnici s područja filma i muzike poput Ringa Stara, Bono Voksa i Brusa Vilisa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније