Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

20. 07. 2020. 08:28 >> 08:27
2

AUTORKA DRAGANA MRKIĆ

Nova knjiga poezije "Na lijevom ramenu"

Iz štampe je nedavno, u izdanju Nove knjige iz Podgorice, izašla treća knjiga poezije "Na lijevom ramenu" autorke Dragane Mrkić. Zbirka sadrži pet ciklusa i krenuvši od prvog gdje autorka dobrim dijelom ispisuje snažnu emociju o svojoj familiji, pa nadalje putuje kroz vrijeme i trenutke duboko urezane u njenom kodu.

 

Novinar i publicista Vanja Kovačević, koji je recenzent knjige kaže da je "za Draganu Mrkić poezija živi izvor, živa voda sjećanja i života u kojoj čak i od gubitka nastoji da stvori riječ."

"Za autorku živjeti znači pisati, makar to bilo prokletstvo najveće od svih. Pri čemu ona ne pokušava poezijom (i poeziju) da mistifikuje, već naprosto da progovori o stvarima u kojima se prepoznajemo, koje nam znače, uvlačeći nas na taj način u svoj svijet koji postaje istovremeno i naš... Zbog toga njene pjesme, kako neko reče, postaju pripovijesti – združene samoće".

Kovačević je u recenziji ukazao i na stihove arapskog pjesnika El Mutanabija: "Ti što pravdu dijeliš svima osim meni, s tobom kavgu zapovijedam, ti me tužiš, i ti mi sudiš. Ja sam onaj čije riječi i slijepac čita i gluvi čuje. Spavam očiju zatvorenih uprkos riječima koje odzvanjaju naokolo dok drugi zbog njih gube san i nadmeću se među sobom... Prekoravam te zato, al' to činim s ljubavlju, jer moje riječi su niska bisera tebi namjenjena.“

Stihove pjesme pod nazivom "Njoj" iz nove zbirke Dragane Mrkić govori poznati glumac Žarko Laušević.

Dragana Mrkić, rođena Bataković u Nikšiću, 10. jula 1978. godine. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Novinarka u RTCG od 1997. godine. Autorka je brojnih emisija na televiziji i tekstova u časopisima. Objavila je tri knjige poezije: „Previše te ima“ (2011.), „Predugo te nema“ (2017.) i „Na lijevom ramenu“ (2020.). Učesnica raznih književnih susreta, a njene pjesme i radovi objavljivani su u brojnim zbornicima, antologijama, portalima i sajtovima kod nas i u regionu.

Živi i radi u Podgorici.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније