Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

15. 07. 2020. 14:55 >> 14:59

U 83. GODINI

Preminula dirigentkinja Darinka Matić Marović

Profesor emeritus Darinka Matić Marović, koja je na Univerzitetu Crne Gore dobila počasni doktorat 2011. godine, preminula je u 83. godini života, danas, u Beogradu.

"Ime prof. Darinke Matić-Marović poznato je gotovo svakom ljubitelju muzike na našim postorima. Harizmatičnom ličnošću, fascinantnom energijom koja zrači i osvaja ona je svojom umjetničkom i pedagoškom djelatnošću stekla popularnost koja u oblasti klasične muzike nije svakidašnja i uobičajena", riječi su koje su obavljene o njoj u Biltenu Univerziteta Crne Gore 2011. godine.

Rođena u Herceg Novom, školovala se u Kotoru i Beogradu, najveći dio svog radnog vijeka provela je kao profesor dirigovanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (1971–2005), dugogodišnji rukovodilac hora i orkestra ove institucije. U nekoliko mandata bila je prodekan (1979–1983) i dekan ovog Fakulteta (1983–89), i prva žena rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu (1989–1998), navodi se u Biltenu.

Kako dodaju u saopštenju UCG, uz Manju Radulović-Vulić, kao član Matične komisije za osnivanje Muzičke akademije, zajedno sa kolegama Dušanom Trbojevićem i Tomom Proševim, svojim autoritetom umjetnika i tadašnjeg dekana FMU, i velikom željom da pomogne svom zavičaju, Darinka Matić-Marović je dala ogroman doprinos osnivanju Muzičke akademije u Titogradu 1980. godine, na kojoj je bila angažovana punih trideset godina, kao profesor Horskog dirigovanja i Dirigovanja.

"Dala je i ključni doprinos svim značajnim muzičkim projektima u Crnoj Gori: Vodila je simfonijski orkestar RTV Crne Gore na Danima kulture Crne Gore u Rusiji, Ženski hor i kamerni ansambl Muzičke akademije na festivalima Dani muzike u Herceg Novom i BEMUS Beogradu. Sa njoj svojstvenim odnosom i posebnim uspjehom je vodila i međunarodne ljetnje horske škole u Kotoru, kao i ljetnje škole za gudače u Baru i Kotoru koje su organizovane u saradnji sa Muzičkom akademijom i festivalima Kotor art i Barski ljetopis. Bila je redovan gost muzičkih scena u Podgorici, Kotoru Baru Budvi, Tivtu, Herceg Novom, Cetinju, priređujući koncerte koji se i danas pamte", ističu u UCG.

Decenijama je Darinka Matić Marović sa posebnom posvećenošću promovisala crnogorsku muziku. Snimala je i izvodila djela naših autora širom regiona, a njihove kompozicije sastavni su dio programa ansambala koje vodi na brojnim turnejama širom svijeta.

U muzičkoj pedagogiji, kao dugogodišnji profesor na nekoliko visokoškolskih institucija (Beograd, Cetinje, Banja Luka…), Darinka Matić-Marović je ostvarila izuzetne rezultate, jer njeni studenti danas djeluju kao pedagozi u svim muzičkim centrima regiona, u osnovnim, srednjim i visokim školama, i kao dirigenti značajnih ansambala.

Kao dirigent i umjetnički rukovodilac proslavljenih horova Collegium musicum i Obilić (AKUD-a Branko Krsmanović) Darinka Matić-Marović je širom svijeta, na najprestižnijim horskim takmičenjima i u najvećim koncertnim dvoranama postigla umjetničke uspjehe koje je teško pobrojiti. Osvajala je sa svojim ansamblima prve, apsolutno prve i specijalne nagrade, a nerijetko je bila izdvajana i za priznanje "najbolji dirigent“.

"Gotovo je nemoguće pobrojati sve umjetničke, stručne i društvene nagrade i priznanja Darinke Matić-Marović. Izdvojićemo samo najznačajnije. Dobitnica je: Ordena rada sa srebrnim vijencem, Trinaestojulske nagrade, Sedmojulske nagrade, Vukove nagrade, Oktobarske nagrade Beograda, Zlatnog beočuga za životno djelo... Naporedo sa svojim izuzetnim angažmanom u sredini u kojoj stalno živi, Darinka Matić-Marović je kao dirigent i pedagog veliki dio svoje energije i svog umijeća posvećivala Crnoj Gori. Njen rad svjedoči ne samo o izuzetnom umjetniku i pedagogu već i o ličnosti visoke etike koja je duboko vezana i odana svom zavičaju", napominju u UCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније