Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: R.B. ]

12. 07. 2020. 13:55 >> 13:56
1

ZAVRŠENA RESTAURACIJA

Evo kako sada izgleda spomen-kompleks na Barutani

U susret 13. julu – Danu državnosti Crne Gore, završena je restauracija monumentalnog spomen-kompleksa na Barutani, čija je autorka priznata crnogorska arhitektica Svetlana Kana Radević. U obnovu Spomenika palim borcima Lješanske nahije uloženo je gotovo 100.000 eura, a projekat je realizovan kroz saradnju Ministarstva kulture i Centralne banke Crne Gore, uz doprinos službi Glavnog grada Podgorice.

Iz Ministarstva kulture navode da je spomenički kompleks bio je u lošem stanju, prvenstveno zbog izloženosti atmosferskim uticajima i promjenama, i to u svim segmentima, pa je vraćanje u prvobitno stanje, dodaju, kroz primjenu svih konzervatorskih mjera i tretmana, bio vrlo kompleksan poduhvat koji je uspješno realizovao Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

„Vlada Crne Gore ostaje posvećena projektima očuvanja i obnove spomeničkog nasljeđa naše zemlje, kao nezaobilaznim svjedočanstvima istrajne borbe crnogorskog naroda za slobodu. Memorijal palim borcima na Barutani mjesto je na kojem će i buduće generacije učiti o identitetskom kodu svoje zemlje i uzvišenim idejama antifašizma“, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Memorijal u obliku pet organizacionih cijelina, zauzima površinu od oko 1.410 metara kvadratnih i obuhvata prilazni plato sa stepenicama, sa kojih vodi staza do tri spomeničke cjeline koje su posvećene stradalnicima iz tri velika rata.

Prva cjelina posvećena je poginulima u Balkanskim ratovima, druga rodoljubima stradalim u Prvom svjetskom ratu i treća žrtvama Drugog svjetskog rata. Centralni spomenik visok je 12 metara i u obliku je šest istih i u vertikali stilizovanih elemenata koji formiraju jedinstveni oblik baklje, ispred koje se nalazi amfiteatar sa betonskim kružnim sjedištima.

Na samom ulasku u kompleks nalaze se dvije kapije, a u sastavu spomen-kompleksa i nekoliko spomen-ploča sa tekstovima i uklesanim imenima poginulih Lješnjana u Balkanskom ratu (115 imena), Prvom svjetskom ratu (114 imena) i Drugom svjetskom ratu, gdje se iščitavaju imena narodnih heroja Jelene B. Ćetković i Milovana S. Čelebića, zajedno sa još 230 imena palih boraca.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније