Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: O.Z. ]

07. 07. 2020. 12:55   >>  12:57

FILMSKIM PROGRAMOM

Don Brankovi dani muzike planiraju da počnu 15. jula

Međunarodni Festival KotorArt Don Brankovi dani muzike ove godine planira da započne svoje programe u srijedu, 15. jula, kada bi publika u Kinu Boka imala prilike pogledati filmsko ostvarenje njemačke medijske kuće Dojče Vele.

Dokumentarni film pod nazivom „Simfonija svijeta“ jedinstveno je dokumentarno ostvarenje koje govori o snazi i univerzalnosti jezika muzike i njegovih jakih poruka razumljivih na svim meridijanima svijeta, bez obzira na kulturološke, vjerske, nacionalne, ideološke, geografske i bilo koje druge različitosti. U konkretnom slučaju, radi se o čuvenoj Betovenovoj Devetoj simfoniji i njenim višestrukim značenjima. Partner ovog projekta je kotorski Kulturni centar “Nikola Đurković”.

"Naš tradicionalno svečani koncert otvaranja Festivala, na koji smo već navikli mnogobrojnu publiku, pomjerili smo za avgust, odgovorno postupajući prema trenutoj situaciju i poštujući sve mjere NKT-a, reagujući na sve izazove odgovorno i brzo. Koncerte planiramo da organizujemo u potpuno kontrolisanim uslovima, u kojima možemo sprovoditi sve mjere predostrožnosti koje propisuje NKT. U vremenu kada cijeli svijet, uključujući i naše društvo, prolazi kroz period neizvjesnosti i nesigurnosti u mnogim aspektima života, želimo pružiti dio onoga što mnogi zovu “hranom za dušu”, i makar malo svakodnevne radosti koje su do nedavno krasile naš svakodnevni život. Doživljavamo da je mentalno i duhovno zdravlje jednako bitno kao i ono fizičko, a umjetnost je uvijek, što je dokazano mnogim primjerima iz prošlosti, pomagala u prevazilaženju mnogih teških perioda u istoriji čovječanstva. Nadamo se da će naši događaji lokalnom stanovništvu pružiti malo vedriju, humaniju i ljepšu svakodnevnicu, utjehu i potvrdu da smo vezani posebnim nitima, čak i onda kada se ne smijemo zagrliti zbog mjera distance, kada se ne možemo prepoznati, zbog nošenja zaštitne maske, ili kada smo u karantinu, čuvajući druge od sebe. Umjetnost muzike je jedna od tih niti", izjavila je PR služba Festivala.

KotorArt Don Brankovi dani muzike, uslijed vanrednih okolnosti, mole publiku da prati zvanični sajt Festivala, www.kotorart.me kao i društvene mreže - Facebook i Instagram stranice, gdje će objavljivati moguće izmjene programa.

Festival je oformio nekoliko timova koji pomno prate preporuke NKT-a i prilagođavaju svaki aspekt festivala istim.

Program svečanog otvaranja festivala, planiran za 14. jul, planiraju kao završnicu ovogodišnje manifestacije.

"Obzirom da je i to veče u potpunosti posvećeno Betovenu, vjerujemo da će to biti lijep festivalski okvir za ipak dostojanstveno obilježavanje njegovog 250. rođendana. U susret tom jubileju, kao i suočeni sa izazovima života, pozicije i poruka umjetnosti u ovom nesvakidašnjem trenutku u kom se cijeli svijet zadesio, festival priprema dodatne aktivnosti i programske cjeline o kojima ćemo uskoro obavijestiti javnost", dodaju iz PR službe Festivala.

KotorArt Kotorski Festival Pozorišta za djecu otpočeo je svoje programe u Kotoru. Sve predstave koje okupljaju veći broj djece i roditelja u publici su odložene za avgust, ali prateći programi i radionice sa djecom iz Kotora su pokrenute, na veliku radost djece, koja sjajno reaguju u novim okolnostima, brzo se prilagođavajući njihovoj „novoj stvarnosti“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније