Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: O.Z. ]

02. 07. 2020. 14:26   >>  14:25

GLEN FABRI

Dobitnik nagrade Ajzner ovogodišnji gost HSF-a

Glen Fabri, legendarni britanski autor najpoznatiji po svojim veoma detaljnim, realističnim naslovnicama za serijale Propovjednik (Preacher) i Helblejzer (Hellblazer) novi je potvrđeni specijalni gost 14. izdanja Hercegnovskog strip festivala (HSF) koji će se ove godine održati od 5. do 9. septembra na više lokacija u Herceg Novom, saopštili su organizatori.

Upravo za Helblejzera Fabri je dobitnik nagrade Ajzner (Eisner Award) najvećeg priznanja u svijetu stripa, svojevrsnog "Oskara" devete umjetnosti.

„Udruženje ljubitelja stripova Hercegnovski Strip Festival nastavlja kompleksne pripreme na organizaciji ovogodišnjeg izdanja HSF-a uz pažljivo praćenje razvoja situacije sa pandemijom korona virusa i politikom otvaranja granica kako Crne Gore, tako i zemalja iz kojih dolaze specijalni gosti. U stalnom smo kontaktu sa gostima i sa njihovim Ambasadama u Crnoj Gori, ali i našim sponzorima i partnerima. Otvaranje granica sa zemljama EU, ohrabrujući je korak i nadamo se da će do septembra situacija biti stabilna te da se održavanje festivala neće dovoditi u pitanje“, poručuju organizatori HSF-a objašnjavajući da je Fabri karijeru, kao i većina britanskih autora, započeo u kultnoj reviji 2000AD crtajući hit naslove kao što su Slejn, Targ, Sudija Dred...

Fabrijev maestralni talenat ispoljava se u radu olovkom, ali i slikarskim tehnikama, pa je dobijao šansu da radi sa najvećim svjetskim scenaristima kao što su Pet Mils ili Nil Gejman. Ipak, ono što ga je lansiralo među svjetske zvijezde devete umjetnosti je saradnja sa jednim od najvećih svih vremena Gartom Enisom, koji je bio pisac serijala Helblejzer u godini za koju je Fabri nagrađen Ajznerom. Dva umjetnika su rad nastavili na serijalu Propovjednik za koji je Fabri kompletan autor svih naslovnica redovnog izdanja te specijalnih brojeva, a njihova saradnja nastavila je i na drugim naslovima za najveće američke izdavačke kuće, pa je tako Fabri crtač svih epizoda serijala Autoriti i Moćni Tor koje je pisao Enis.

Ovaj fantastični autor uposlio je svoje olovke i kistove i na mnogim drugim poznatim strip serijalima, Betmen, Derdevil, Američki bogovi, Nikadođija, Transmetropolitan, Nacija odmjetnika, Revolver, Kriza… ali i u drugim granama popularne kulture ilustrujući poznate društvene igre, karte, omote video igara, omote ploča, knjige, itd.

Ovogodišnje izdanje HSF-a biće centar evropskog stripa, jer lista do sada najavljenih specijalnih gostiju uključuje Britanca PJ Holdena, Slovenca Izara Lunačeka, Njemca Sedata Oezgena, Rusa Artjoma Trahanova, te Italijane Marka Mastraca i Maria Milana i Irca Kijana Tormija, ali i direktore nekoliko velikih evropskih manifestacija posvećenih devetoj umjetnosti koje nisu održane zbog pandemije Covida 19.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније