Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

26. 06. 2020. 12:02   >>  12:01

DONACIJA NARODNOM MUZEJU

Na poklon svečana ženska nošnja iz Mrkojevića

Ava Vukić iz Bara uručila je Narodnom muzeju Crne Gore vrijedan poklon – žensku svečanu nošnju iz Mrkojevića, koju je izradila njena majka Mejrema i koja će biti dio zbirke narodnih nošnji Crne Gore Etnografskog muzeja na Cetinju.

Kako saopštavaju u Narodnom muzeju, to je treća vrijedna donacija te vrste nakon što su, prošle godine, Nafija Liharević iz Bara i Ljuljeta Avdiu Cura iz Ulcinja Narodnom muzeju poklonile krajinsku i anamalsku žensku nošnju.

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović, zahvalila se na donaciji istakavši da u Crnoj Gori postoje ljudi koji cijene značaj i vrijednost ovakvih predmeta, generacijama ih čuvaju za svoje najbliže, ali i žele da budu dostupni na uvid široj javnosti.

Ovom i sličnim donacijama, kako je kazala Miranović, upotpunjava se fundus Etnografskog muzeja vrijednim primjercima etnografskog kulturnog nasljeđa, a u završnoj fazi realizacija projekta izrade replika narodnih nošnji Crne Gore, za koji je Narodni muzej dobio sredstva od Ministarstva kulture kroz Program zaštite za 2019. godinu.

Direktorica Narodnog muzeja je istakla da ovako vrijedni pokloni i donacije obavezuju i raduju i pozvala druge ljude da slijede primjere gospođa Vukić, Liharević i Avdiu-Cura, kako bi njihovi vrijedni predmeti poput ovih nošnji bili sačuvani za buduće generacije.

"Oblast Mrkojevića proteže se obalnim dijelom između Bara i Ulcinja i obuhvata brdovito-ravničarsku zonu između planine Lisinja na sjeveru i brda Možure na jugu. Kroz prošlost Mrkojevića smjenjivali su se uticaji mnogih naroda, od kojih su, svakako, najjači ostavili Turci. U okviru domaće radinosti nošnja se izrađivala uglavnom od žukovog i lanenog platna, a manji broj odjevnih predmeta od vune. Sastoji se od fanjelice - kratke košuljice, brageše - dimija, duge svilene košulje i stiskača, kratke donje košulje, svilenog pasa, jeleka - prsluka bez rukava, šamije - vrste kape, jašmaka - bijele svilene marame, jake - ukrasnog vijenca i crvenih fioka - traka za rukave", objašnjavaju u Narodnom muzeju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније