Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Beta ]

17. 06. 2020. 14:51 >> 14:54
1

ZA 210.600 EURA

Prodato zajedničko pismo Van Goga i Pola Gogena

Pismo koje su rukom zajedno napisali umjetnici Vinsent Van Gog (Vincent Van Gogh) i Pol Gogen (Paul Gauguin), u kojem pominju obostrano divljenje i iste vizije o budućnosti moderne umjetnosti, prodato je danas u Parizu za 210.600 eura, saopštila je aukcijska kuća Druo (Druot).

Pismo na papiru sa kockicama sa potpisima oba umjetnika bilo je upućeno njihovom prijatelju Emilu Bernaru (Emile Bernard) u Arlu u Francuskoj. Pismo nosi datum od novembra 1888. godine i u njemu se pominju razgovori o formiranju "udruženja slikara".

Gogen i Van Gog u pismu govore da umjetnost prolazi kroz period preporoda.

Van Gog (1853-1890) pominje da će njih dvojica u tom novom periodu biti samo posrednici i da će nova generacija bolje uživati.

"Gogen me mnogo zanima kao čovjek. Više su nam potrebni ljudi sa rukama radnika, sa prirodnijim ukusima, ljubaznijim i predusretljivijim temperamentom od dekandentnog i zamornog bulevarskog Parižanina", naveo je Van Gog.

Gogen je prema Van Gogovim riječima, "neiskvareno biće sa životinjinskim instinktom". "Krv i seks su mu važniji od ambicija", dodao je Van Gog.

Pismo nastavlja i završava Gogen (1848-1903) koji se pravi da odbija Van Gogove komplimente. "Ne slušajte Vinsenta, znate koliko je popustljiv i koliko se lako prepusti divljenju", naveo je između ostalog Gogen.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније