Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

12. 10. 2013. 21:05 >> 21:12

SKUP NA CETINJU

Jedinstveni u očuvanju pisane baštine

Zaštita i očuvanje pisane kulturne baštine prioritet je zemalja Jugoistočne Evrope, istaknuto na Konferenciji direktora biblioteka iz zemalja Jugoistočne Evrope koja je počela danas na Cetinju.

Cilj ove konferencije je uspostavljanje regionalne mreže za podršku aktivnosti nacionalnih biblioteka namijenjenih konzervaciji i valorizaciji knjižnog i dokumentarnog nasljeđa kao zajedničke baštine.

Učesnici Konferencije iniciraće pokretanje zajedničkog projekta iz oblasti zaštite i očuvanja pisane baštine na području Jugoistočne Evrope. Taj projeka za cilj ima uspostavljanje regionalne mreže za podršku aktivnosti nacionalnih biblioteka namijenjenih zaštiti, konzervaciji, restauraciji i valorizaciji knjižnog i dokumentarnog nasljeđa kao zajedničke baštine.

Direktorica Nacionalne biblioteke "Đurđe Crnojević", Jelena Đurović je kazala da bi projektno partnerstvo za institucije imalo pozitivne efekte, kako ekonomsko-finansijske, tako i one koji se odnose na profesionalno usavršavanje. Mladi kadrovi iz država Jugoistočne Evrope bi se na različite načine uključili u projektnu djelatnost: od međunarodne koordinacije do finansijskog upravljanja, od aktivnosti na polju kulture i nauke, do mogućnosti kreiranja novih djelatnosti u kulturnom sektoru.

"Projekat bi doprinio definisanju trenutnog stanja u primjeni tehnika restauracije kulturnih dobara u regionu, kako bi se dobila jasna slika najperspektivnijih iskustava koja su se do sada sprovodila, kao i definisanju zajedničkih metodologija za upravljanje procesom restauracije i prezentacije dragocjenih istorijsko-umjetničkih dobara. Projektom bi se kreirala zajednička baza podataka gdje bi se mapirali projektni izvještaji, odnosno gdje bi se predstavila konzervirana i restaurirana pisana kulturna dobra iz svih država regiona", istakla je Đurović.

Vršilac dužnosti zamjenika direktora Nacionalne biblioteke Srbije Svetlana Jančić podržava realizaciju zajedničkog projekta očuvanja pisanog nasljeđa kao zajedničke baštine.

"I intencija našeg Ministarstva kulture je transparentnost i povezivanje institucija kako u nacionalnim tako i u regionalnim i međunarodnim okvirima. I mislim da je ova konferencija pogodila cilj jer ćemo uspjeti da definišemo koji su to zajednički resursi koji će nam to omogućiti", rekla je Jančić.

Direktor  Nacionalne Univezitetske biblioteke iz Sarajeva Ismet Ovćina ukazuje da će konferencija na Cetinju biti dobar podstek za saradnju biblioteka iz zemalja Jugoistočne Evrope i to ne samo na polju zaštite. On očekuje da uskoro počne realizacija zajedničkog projekta sa našom Nacionalnom bibliotekom.

"Ovaj projekat podrazumijeva organizaciju promocija crnogorske književnosti u našoj državi ,ali isto tako i bosansko-hercegovačkih pisaca u Crnoj Gori", kazao je Ovčina.

Konferencija se nastavlja sjutra, a drugi dan je posvećen obilježavanju jubileja 200 godišnjice rođenja Petra II Petrovića Njegoša. Učesnici skupa govoriće o djelu najvećeg crnogorskog pjesnika i njegovom odrazu u kulturama naroda Jugoistočne Evrope.

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније