Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

02. 06. 2020. 13:45 >> 13:45

KREATIVNA CRNA GORA

Promocija dizajnerskog namještaja "Forma 01"

Ministarstvo kulture, u sklopu kampanje "Živimo kulturu", podržalo je projekat "Forma 01" industrijske dizajnerke iz Podgorice Ive Đurović, koja kroz svoj rad uvodi inovativni pristup u proizvodnji namještaja, ali i načinu na koji se koristi.

Projekat Ive Đurović, odabran je među trinaest projekata pristiglih u drugom ciklusu "Kretavne Crne Gore".

Kako objašnjavaju u Ministarstvu kulture, budući da je proizvodima "Forma 01" kreirana ozbiljna tržišno-konkuretna estetska varijacija, koja ima tendenciju za izvoz u zemlje regiona, podrška Ministarstva kulture usmjerena je na uspostavljanje proizvodnje ove serije, ali i na promociju proizvoda na relevantnim tržištima.

"S obzirom na to da se primarno bavi dizajnom namještaja, Iva Đurović kaže da je ovaj projekat, na kojem radi već godinama, počeo od istraživanja forme. Projekat je krenuo od jednog malog coffe table koji je izlagan na raznim međunarodnim sajmovima, od Beograda do Kelna, i bio nagrađivan. Nakon toga, odlučila sam da proširim svoj rad i predstavim ga kao seriju namještaja", napominje Đurović.

Kako kaže, prvo traži formu, a nakon toga ulazi u materijalizaciju. Za dizajn namještaja vrlo je važna njegova namjena i funkcionalnost.

U dizajniranju komada namještaja, prednost daje prirodnim materijalima, kao što su kamen i drvo.

"Skandinavija ima taj duh tipolgije namještaja koji meni stvara određeni vid uzora. To je i način na koji bih voljela da u budućnosti promišljam o svom dizajnerskom radu u ovoj oblasti", kaže Đurović.

Podsjeća i na činjenicu da Crnoj Gori, generalno, nedostaje proizvodnja dizajnerskih komada namještaja.

"Iz tog razloga, čast mi je da budem takoreći začetnik proizvodnje dizajnerskog namještaja u našoj zemlji. Svakako, bila bih jako srećna i ako bi se moj dizajn prepoznao van naših granica i ušao u proizvodnju širom svijeta", poručuje Đurović.

Ministarstvo kulture raspisalo je nedavno i treći Konkurs za sufinansiranje projekata i programa iz oblasti kreativnih industrija i naučnih istraživanja u skladu sa Akcionim planom programa "Kreativna Crna Gora: "Identitet, imidž, promocija" u 2020. godini.

"Imajući u vidu situaciju izazvanu pandemijom korona virusa, a u okviru mjera podrške oblasti kulture, Ministarstvo kulture ove godine, pored planiranih 100.000 eura, uvećalo je iznos fonda za ovaj konkurs za dodatnih 50.000. Na ovaj način obezbijeđena je veća podrška, a samim tim i održivost ove važne oblasti kulture u aktuelnim okolnostima", navodi se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније