Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

02. 06. 2020. 12:03 >> 12:01

FESTIVAL SREDNJOŠKOLSKOG TEATRA

Najbolja drama danilovgradskih gimnazijalaca

Na konkursu za najbolji dramski tekst u okviru prvog Festivala srednjoškolskog teatra "Dijalog 2020", prvu nagradu dobio je dramski tekst "Antigona 2.0" Gimnazije "Petar I Petrović Njegoš" iz Danilovgrada. Drugo mjesto pripalo je Gimnaziji "Stojan Cerović" iz Nikšića, koja je na konkurs kandidovala tekst "Korijeni i izdanci", a treće "Ko je ođe Don Kihot?" Srednje ekonomske škole "Mirko Vešović" iz Podgorice.

Tekst "Kad antijunak vodi" Gimnazije iz Kotora zavrijedio je specijalnu nagradu žirija opsežnim tematskim okvirom koji, na realističan način, obuhvata odnos tradicionalne društvene zajednice prema onome što je moderno i, za nju, kao takvu, uneobičajeno.

Konkurs su objavili Srednja mješovita škola u Golubovcima i Kulturno informativni centar – Zeta uz podršku Ministarstva prosvjete Crne Gore, a tema ovogodišnjeg konkursa za srednjoškolce obuhvatila je nasilje i posljedice činjenja i ćutanja pred ovakvim oblicima ponašanja.

Pristiglo je 12 tekstova, a o izboru najboljih odlučivao je žiri u sastavu: predsjednik Nikola Tomić – dramaturg i članovi Tamara Milošević i Mladen Ivanović– studenti Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju.

U obrazloženju, žiri navodi da je prvoplasirana drama vrednovana prvenstveno zbog svoj originalnosti.

"Oslonac na tradiciju grčke tragedije i oblikovni postupci koji su alternativni čine ovu dramu prostorom u kojoj se vezuju znanja stečena u školi i istine koje đaci sa sobom nose", ističe se u saopštenju.

Svi nagrađeni tekstovi biće izvedeni na jesen, na prvom Festivalu srednjoškolskog teatra "Dijalog 2020" u Kulturno – informativnom centru Zeta.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније