Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

11. 10. 2013. 10:33 >> 10:33

UMJETNOST OPOMINJE

Fasada koja je "skliznula"

Jedan umjetnik napravio je fasadu koja je "skliznula", kako bio ukazao na propadanje zgrada u turističkom britanskom gradiću.

Više od 250 godina Margejt u Kentu bio je vodeće odmaralište u Velikoj Britaniji. Gradske pješčane plaže šezdesetih i sedamdesetih godina privlačile su hiljade turista u ovaj mali viktorijanski gradić.

Međutim, stvari u tom gradu danas stoje drugačije. Turističke atrakcije sa stogodišnjom tradicijom, kao zabavni park "Dreamland", zapuštene su i zatvorene, hoteli pretvoreni u jeftine spavaonice, a male i velike prodavnice zatvorene.

Promjene u turističkim trendovima, prvenstveno uzrokovane jeftinim letovima, te šoping centri van grada, glavni su krivci za takvu situaciju. Pokušaji revitalizacije Margejta baziraju se na stvaranju nove kulturne ponude.

Galerija, ali i niske cijene rentiranja zapuštenih prostora, doveli su u grad umjetnike i druge ljude iz kreativne industrije, ali veliki broj dprodavnica na glavnoj ulici i dalje je zatvoren.

 

Jedan od umjetnika kojeg je privukla nova umjetnička scena formirana u Margejtu i čiji je rad inspirisalo sveprisutno propadanje grada je Aleks Činek. Na napuštenoj četvorospratnici, umjetnik je konstruisao fasadu koja je “skliznula” i otkrila unutrašnjost posljednjeg sprata zgrade.

Spuštena fasada tako omogućava javnosti da vidi propadanje i trulež nekada velike arhitekture koja se razvila uz atraktivnu obalu.

Ova urbana instalacija pod nazivom "From The Knees of My Nose To The Belly Of My Toes" (Od koljena mog nosa do trbuha mojih nožnih prstiju), godinu dana će stajati umjesto fasade. Činjenica da zgrada na atraktivnoj lokaciji uz poznate gradske plaže godinama propada, a ni sada nikome ne treba, pa ju je umjetnik dobio na godinu dana za svoj rad, jasan je znak da obnova Margejta još uvijek nije uspjela.

Pitanje je samo koliko uvezena umjetnost može pomoći u revitalizaciji grada koji je svoju ekonomiju gradio na masovnom turizmu.

(Pogledaj.to)

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније