Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

13. 10. 2013. 11:09 >> 11:09

VEČERAS

Predstava "Njegoš i ja" u CNP-u

Predstava "Njegoš i ja" biće izvedena na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta večeras u 20 sati. Predstava je autorski projekat Paola Mađelija, nastao u koprodukciji CNP-a, Kraljevskog pozorišta Zetski dom i Međunarodnog festivala Kotor art.

Dramaturg predstave je Željka Udovičić, kompozitor Ljupče Konstantinov, scenograf Hans Georg Schafer, kostimograf Leo Kulaš, producenti su Janko Ljumović i Slobodan Božović.

U predstavi igraju: Karmen Bardak, Aleksandar Radulović, Paolo Magelli, Maja Pelević i Ljupčo Konstantinov.

"Način na koji je ova predstava nastajala razlikuje od klasičnih pozorišnih procesa. Osnovnu ideju i nit vodilju predstavlja jedno Paolovo sjećanje, o njegovom prvom dolasku u Crnu Goru, u trenutku kada je još bio neki klinac iz Italije koji je odlučio krenuti na Istok i upoznavati neke druge kulture. Na taj način, kroz upoznavanje manjih kultura – radi manjih jezika ili geopolitičkog položaja, a ne manje važnih, želio se, taj europski  dječarac, oduprijeti kulturnom imperijalizmu, koji je nažalost i danas na snazi", kazala je dramaturškinja Željka Udovičić.

Udovičić kaže da predstava nije autobiografska, niti se precizno drži nekih konkretnih događaja, već se čvrsto drži Paolovih impresija, ali i zajedničkih razmišljanja o njima ekipe koja je radila na predstavi.

"Tako da "ja" iz naslova ustvari na neki način sadrži sve nas, svakog na svoj način, iz svog ugla. Ali ne samo nas, ona treba, mora i želi, ona jednako kao što traži maštovite stvaraoce u svojoj tvorbi traži i maštovite gledaoce da ih uklljuči u to «ja» koji će njenoj intertekstualnosti, citatima Kiša, Buchnera,  korespodenciji s današnjim vremnom dati značenje. Koja će znati čuti da te divne Njegoševe stihove, recimo, ne citiramo kao nešto uzvišeno i nedodirljivo, nego ih koristimo stavljajući ih u savremeni kontekst, kao replike koje se dobacuju, ili kao neke narodne , mudrosti koje su u stanju profunkcionisati u ovom društveno-političkom kontekstu. Jer dobri pjesnici žive zauvijek, i zato im ne treba pisati nekrologe, nego se sa njima treba igrati, svađati, kritički ih promišljati – jedino to znači da su još uvijek živi, i da nas se još uvijek tiče ono što su imali za reći", objašnjava dramaturškinja.

U okviru V Međunarodnog festivala Kotor art, predstava "Njegoš i ja" izvedena je 20. jula u praznom bazenu napuštenog hotela "Fjord" u Kotoru.

Paolo Mađeli je zapisao:

"Njegoš i ja" – priča o jednom dječaku koji živi u prošlosti. "Njegoš i ja" – nije sentimentalna autobiografija, već san koji se zaista i dogodio. "Njegoš i ja" - govori o jednom mladiću od 26 godina; o jednom Italijanu koji je loše govorio slovenske jezike i nije poznavao velikog Pjesnika. Prvo ostvarenje koje je pročitao bila je "Luča mikrokozma", stara knjiga štampana u Đenovi. Čitajući tu knjigu počeo je zamišljati prostor u kojem je nastala i tako je u svojoj glavi kreirao sve te bajkovite predjele: jezera, visoke planine i more I kameni grad. Prošle su već godine otkad se svađamo i prepirka još nije završena. Postoji samo jedna osoba koja me razumije – muzičar, zato što je lud kao ja."

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније