Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ TVCG, Objavila: R.B. ]

13. 05. 2020. 12:15 >> 16:06
1

U 87. GODINI

Preminuo slikar Vojo Tatar

Jedan od najznačajnih crnogorskih akademskih slikara, Vojo Tatar preminuo je u 87. godini. Ostaće upamćen kao slikar tradicije, pejzaža crnogorskog krša. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada.

 Više od šest decenija , snagom kista stvarao je Vojo Tatar ovozemaljsko postojanje. Preko 200 stotine samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Upoznavala se i voljela Crna Gora , upravo kroz djela ovog velikog umjetnika.

U svom ateljeu, kako je govorio ujtro i popodne stvarao je svoj svijet , a njegov svijet su bili pejzaži Njeguša i rodnog krša.

Kako su primjećivali likovni kritičari, taj svijet je bio živa materija. Surovost crnogorskih planina, njihova obojenost u kojima nema zelene, a preovladava plava boja neba.

Vojo Tatar se pored slikarstva bavio i skulpturom.

Od 1955. godine učestvovao je na izložbama Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada među kojima i  Trinaestojulske.

Povodom šesdeset godina stvaralaštva umjetnika,  štampana je i monografija na preko 150 strana,  od 1957. godine do danas.

Prilog: Ana Ašanin

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније