Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

27. 04. 2020. 11:38 >> 11:41
3

MLADI IZABRALI

Nagrada za film "Moj brat juri dinosauruse"

Dobitnik Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije (EFA Young Audience Award) za 2020. godinu je italijansko-španski film "Moj brat juri dinosauruse" Stefana Čipanija, a članovi žirija - mladi iz 32 evropske zemlje, filmove koji su bili u konkurenciji su umjesto u bioskopima gledali putem Internet platforme Festival Scope.

U konkurenciji su bili i filmovi "Moje nevjerovatno ljeto sa Tes" Stivena Vauterloda i "Roka mijenja svijet" Katje Benrat. Sva tri filma su debitantska ostvarenja koja svijet posmatraju iz nove i neobične perspektive, i nude optimističnu viziju budućnosti.

U izboru najboljeg filma učestvovalo je više od 2.000 mladih uzrasta od 12 do 14 godina iz 32 evropske zemlje, među kojima je bilo i 109 učesnica i učenika iz Crne Gore.

Kako ističu organiozatori iz Podgorica film festivala i Crnogorske kinoteke, mladi iz Crne Gore su imali priliku i da učestvuju u filmskim radionicama, diskutuju o filmovima sa istaknutim crnogorskim filmskim djelatnicima i konačno da glasaju za svog favorita.

"Ceremonija proglašenja pobjednika je takođe održana putem Interneta, a program je vodila bivša učesnica Nagrade mlade publike iz Belgije, a sada glumica i filmska autorka u usponu Ivana Noa. Putem video poziva u ceremoniji su učestvovali reditelji i glumci iz sva tri nominovana filma. Čipani se zahvalio svima koji su ga podržali, kao i producentima ovog filma. Direktorica Evropske filmske akademije Marion Dering je najavila da će srebrna statueta biti poslata Čipaniju u Italiju i poželjela veliki uspjeh filmu jer, kako je rekla, radi se o veoma važnoj priči", ističe Radović.

Nakon ceremonije, Čipani je odgovarao na pitanja mladih članova i članica žirija iz svih krajeva Evrope, pa tako i na pitanje Vuka Bulajića iz Crne Gore.

"Šta je bilo najteže u procesu stvaranja filma? Mislim da je najteža stvar za svakog režisera - vrijeme. Film čine tema, vrijeme i prostor, stoga je vrijeme veoma dragocjeno na setu. Najteža stvar je uraditi sve što je potrebno u vremenu koje vam je dato. Ja sam uspio u tome, ali volio bih da sam imao više vremena, jer sa više vremena nastaju bolji filmovi", kazao je Čipani.

Ovaj jedinstveni kulturno-edukativan događaj će ove godine u Crnoj Gori biti produžen za još četiri dana. U saradnji sa Crnogorskom kinotekom i Udruženjem glumaca, Podgorica film festival u okviru Nagrade mlade publike prvi put organizuje onlajn Školu glume. Od 27. do 30. aprila održaće se 12 interaktivnih radionica glume sa mladim crnogorskim glumcima i glumicama.

Nagradu mlade publike u Crnoj Gori organizuje NVO Podgorica film festival, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom. Partner u programima Evropske filmske akademije je Filmski centar Crne Gore. Događaj se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније