Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

07. 10. 2013. 12:18 >> 12:19

INSPIRISANA DA VINČIJEM

Rekordan iznos za kinesku "Posljednju večeru"

Slika poznatog kineskog slikara Zenga Fandžija, "Posljednja večera", prodata je na aukciji u Hong Kongu za 23,3 miliona dolara, postavši djelo savremene azijske umjetnosti koje je prodato za najviši iznos do sada.

Od dva kolekcionara, koji su aukciju u aukcijskoj kući "Sotheby's" pratili telefonski, nakon desetominutnog nadmetanja, jedan je kupio sliku, dugačku skoro četiri metra, inspirisanu istoimenim djelom italijanskog slikara Leonarda da Vinčija iz renesansnog perioda.

Djelo savremene azijske umjetnosti koje je prije Zengovog prodato za najveći iznos 2008., bilo je djelo japanskog vajara Takašija Murakamija, skulptura "Moj usamljeni kauboj", koja je prodata za 15,1 miliona dolara.

Na obilježavanju 40. godišnjice od otvaranja aukcijske kuće "Sotheby's" u Hong Kongu, na aukciji savremene azijske umjetnosti izloženo je 61 djelo 11 azijskih umjetnika. Ukupno 55 djela prodato je za 145,2 miliona dolara.

Ta aukcijska kuća saopštila je da su aukciji prisustvovali kolekcionari iz 25 zemalja, a interesovanje za djela savremene azijske umjetnosti znatno je poraslo u proteklim godinama.

 

(AA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније