Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

07. 10. 2013. 11:26 >> 11:30

NIKŠIĆ GUITAR FEST

Antun Iveković pobjednik takmičenja

Mladi hrvatski gitarista Antun Iveković pobjednik je takmičarskog dijela 8. Nikšić Guitar Festivala, čije je finale sinoć održano u Podgorici.

„Malo samo iznenađen. I srećan. Ovo je odličan festival. Već drugu godinu sam ovdje i dobro se osjećam“, kazao je kratko Iveković nakon uručenja nagrade.

Njemu je pripala gitara vrijedna 8.000 eura, koju je mu je uručio njen graditelj, Andreas Marvi iz Španije. Takođe, kao pobjednik će imati priliku da naredne godine održi solistički koncert na Forumu gitare u Beču i sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom u Crnoj Gori. Kako je prije samog finala najavio organizacioni direktor NGF-a Goran Perišić, upravo bi Ivekovićev koncert sa CSO trebalo da otvori naredno, deveto izdanje festivala, piše "Portal Analitika".

„Pokušali smo da održimo kontinuitet i kvalitet Nikšić Guitar Festivala i mislim da smo u tome uspjeli. Takođe, napravili smo veliki iskorak u kvalitetu samim tim što su na koncertu na otvaranju bili Crnogorski simfonijski orkestar i prošlogodišnji pobjednik David Djakov. Mislim da će koncert CSO i pobjednika prethodnog festivala postati tradicija za otvaranje Nikšić Guitar Festivala“, kazao je organizacioni direktor NGF-a, koji je ujedno organizator u Muzičkom centru Crne Gore i profesor u Muzičkoj školi „Dara Čokorilo“ u Nikšiću.

Na drugom mjestu našao se njemački gitarista Tristan Angenend. Svojim nastupom zavrijedio je gitaru koja je djelo Slavka Mrdalja, vrijednu 4.000 eura.

Za trećenagrađenog su predviđena besplatna učešća na gitarskim festivalima u Grožnjanu i Nikšiću tokom 2014. godine. No, priliku da nastupe i ponovo pokažu svoj talenat i umijeće imaće obije večerašnje finalistkinje. To su četvrtoplasirana Rejčel Šif, gitaristkinja iz SAD koja studira u Njemačkoj, i Božana Pavlova iz Bugarske koja je bila trećeplasirana. Svoj sud večaras su dali su i gledaoci, a prema njihovoj ocjeni, najbolja je bila upravo Pavlova.

Predsjednik žirija Osmog međunarodnog NGF bio je hrvatski univerzitetski profesor i gitarista Ištvan Remer, koji već više godina sarađuje sa našim festivalom.

„Drago mi je što sam i ove godine na Nikšić Guitar Festivalu. Moram priznati da smo nakon prvog takmičarskog dana dugo vijećali o tome ko će biti među finalistima, jer su učesnici zaista dobri. I, eto, prvi put na Nikšić Guitar Festivalu imali smo četvoro finalista“, izjavio je Remer.

Finalisti su izvodili 25-minutni program drugačiji od onog koji su izveli pri prvom predstavljanju u subotu. Prema propozicijama, ovaj slobodan program je trebalo da bude sastavljen od najmanje dvije kompozicije, kontrastne po stilu i karakteru.

Osim predsjednika žirija Remera, i Perišića, umijeće mladih gitarista još su ocjenjivali prof. Hubert Kepel, predavač u Kelnu i Koblencu (Njemačka), doc. Goran Krivokapić sa iste Akademije u Koblencu, graditelj gitara Andreas Marvi (Španija), prof. Sandra Ivanović (Bosna i Hercegovina), dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra Grigorij Krasko (Rusija – Crna Gora), graditelj gitara Slavko Mrdalj (Srbija) i doc. Danijel Cerović, koji je umjetnički direktor NGF-a i predavač na Cetinju.

Njemački gitarista Hubert Kepel, profesor na Akademiji u Kelnu i jedan od najpoznatijih gitarističkih pedagoga u Evropi održaće sjutra solistički koncert u dvorani nikšićke Muzičke škole "Dara Čokorilo" od 20 časova, kojim će biti zvanično zatvoren 8. Nikšić Guitar Festival.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније