Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

07. 10. 2013. 10:15   >>  10:43

GALERIJA CENTAR

Izložba "Logos" Ljiljane Bursać

Izložba Ljiljane Bursać pod nazivom "LOGOS/as slow as possible/" biće održana sjutra s početkom u 20 sati u galeriji "Centar" u Podgorici.

Izložba koja će trajati narednih 15 dana, obuhvata radove na papiru, instalacije i video rad.

Iz wikipedije slobodne enciklopedije :    

O logosu - Heraklit

Sa starogrčkim filozofom Heraklitom (oko 540/480, pne.)  logos  postaje bitan filozofski pojam, koji ukazuje na poredak i umnost u svijetu.

Po Heraklitu, tok promjene, koji se u svijetu vidi na nivou prirodnih fenomena, djeluje u skladu sa principom koji ograničava i zadržava javljanje haosa. Heraklit ovaj princip naziva logosom. Za Heraklita, logos označava govor prirode i opštu zakonomjernost događanja u svemiru. Logos je imanentan svemu postojećem, sveprisutan, opšti i zajednički.

‘’Nužno je slijediti ono što je opšte, ali mada je logos opšti većina živi kao da ima sopstvenu pamet‘’

Ono što jeste saopštava istinu o sebi, objavljuje se. Spoznaja logosa uslovljena je time da se ne ostane na čulnom i pojedinačnom, već da se iznađe nužni, opšti zakon koji važi za sve i koji se ispoljava u svemu. Stoga postupati samo ‘’po vlastitoj pameti‘’, znači nemogućnost uvida u strukturu kosmosa koja je sadržana u logosu.

‘’Mada je logos uvijek istinit ljudi ga ne razumiju ni kad ga čuju ni prije no

 što su ga čuli. I mada se sve zbiva saglasno logosu, izgleda da obični

 o njemu nemaju nikakvo iskustvo…..Oni ne znaju šta rade dok su budni,

 baš kao što ne znaju šta su radili tokom sna’’

Sveprisutnost logosa čini da čulna mnoštvenost stvari i događaja ima značenje cjeline, jednosti :

‘’ Ako poslušate ne mene nego istinski logos, mudro je složiti se da je

   sve Jedno ‘’

Ljiljana Bursać je rođena 1946. u Kragujevcu. Studirala je na Likovnoj akademiji u Beču, Austrija a usavršavala se i studijski boravila u SAD, Njemačkoj, Francuskoj i Siriji. Član je  ULUS-a od 1972. Od 1971. priredila je  više od 40 samostalnih izložbi  i učestvovala na preko tri stotine grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Njena djela se nalaze u uglednim muzejsko-galerijskim ustanovama i privatnim zbirkama širom nekadašnje Jugoslavije i u svijetu. Osnivač je i predsjednik Art Forum a 1999-2000. izvela je performans  „Most Svetlosti“  na mostu u Kosovskoj Mitrovici. Dobitnik je više nagrada i priznanja.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније