Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Petra Božović, TVCG ]

12. 03. 2020. 16:05 >> 16:01
1

NA CETINJU

Park pjesnika i spomenik Ivanoviću do kraja godine

Park pjesnika i spomenik Aleksandru Lesu Ivanoviću na Cetinju trebalo bi da bude završen do kraja godine, kažu u Sekretarijatu za kulturu, sport i mlade Prijestonice. Istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov smatra da, iako se čeka gotovo tri godine, najvažnije je da projekat bude kvalitetno završen.

U vrijeme kada izgradnja višespratnica traje svega nekoliko mjeseci, pomislili biste da bi uređenje jednog parka i izrada spomenika trajali  neuporedivo kraće. Cetinjani, međutim, na Park pjesnika i spomenik Aleksandru Lesu Ivanoviću čekaju skoro tri godine.

Uređenje parka kod Fakulteta dramskih umjetnosti inicirao je direktor Nevladine organizacije “Cetinje” Vesko Pejović još 2017. godine. Uslijedila je administrativna procedura koja je, po riječima Sekretara za kulturu, sport i mlade Cetinja Stanka Markovića, pri kraju.

“Revident sad provjerava da li je projektant ispunio urbanističko-tehničke uslove koji su mu dati, da li je ispunio konzervatorske uslove za tu površinu koja mu je data, da li su angažovana lica u projektu koja su po zakonu morala biti angažovana i ako jesu da li su na pravilan način angažovana”, kazao je Stanko Marković, sekretar za kulturu, sport i mlade Cetinje.

Izrada spomenika Aleksandru Lesu Ivanoviću koji će biti u Parku pjesnika povjerena je vajaru Zlatku Glamočaku koji se jedini i javio na Konkurs. Žiri je prihvatio idejno rješenje koje je umjetnik ponudio, uz neznatne primjedbe, kaže jedan od članova istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov. Prije dvadesetak dana, međutim, od umjetnika je stigla nova ideja.

"Zlatko Glamočak je taj projekat mijenjao, ja ne znam na čiju sugestiju, možda i na sugestiju predstavnika porodice, Bonje Ivanovića, uglavnom na posljednjem sastanku Organizacionog odbora bilo je dosta polemike da i to posljednje rješenje treba da se koriguje, tako da mi u ovom momentu uopšte ne znamo kako definitivno izgleda taj spomenik”, navodi Čilikov.

Izrada konačne verzije spomenika mogla bi da prolongira završetak projekta. Aleksandar Čilikov ističe međutim, da je kvalitet važniji od poštovanja rokova.

"Prošlo je dosta vremena, međutim ja smatram da je za podizanje javnih spomenika potrebno vrijeme, vrlo često smo ih mi u Crnoj Gori na brzinu podizali”. 16’12’’ i tu su probleme imali i umjetnici od kojih se traži za kratko vrijeme da nešto realizuju, javni spomenik je jako ozbiljna stvar”, smatra Čilikov.

U Sekretarijatu za kulturu, sport i mlade se nadaju da će Park pjesnika i spomenik najvećem crnogorskom liričaru Aleksandru Lesu Ivanoviću biti završen do kraja godine. Po trenutnom proračunu, trebalo bi da košta oko 70 hiljada eura.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније