Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

12. 03. 2020. 13:17 >> 13:18

PREMIJERA U ZETSKOM DOMU

Tinejdžeri predstavili "Ljubavno doba"

Na sceni Zetskog doma sinoć je premijerno izvedena predstava "Ljubavno doba". Glumci su tinejdžeri, a postavili su predstavu za svoje vršnjake.

"Buran aplauz njihovih drugova, učvrstio je njihovu vjeru da će iskustva, koja su utkali u tekst koji je kolektivni rad, uticati i dati impuls za neke spoznaje. Kroz ovaj proces, koji se odvijao tokom prethodne godine, kroz rad Studija Kraljevskog pozorišta, vodili su ih Marija Backović, koja je režirala predstavu i Mirko Radonjić, saradnik na dramaturgiji", ističe se u saopštenju Kraljevskog pozorišta. 

Rediteljka Marija Backović je naglasila da su se mladi odmah odlučili za temu ljubavi i u tome su bili jednoglasni.

"Osmišljavali smo scene, odlučivši da se nećemo baviti samo jednom temom. Brižljivo smo skupljali priče o njihovim iskustvima i problemima i sproveli smo dramaturgiju tako što smo spojili djeliće. Shvatili smo da smo opterećeni onim što znamo od rodtelja, ljudi koji nas okružuju, medija, literature, a najveći romani su o tragičnim ljubavima, rijetko koji film po istinitom događaju ima srećan kraj. Malo je pozitivnih primjera partnerske ljubavi. A imamo ideju da je ljubav čista, a opet ona se stalno prlja i to baš u tim prvim koracima. Dobili smo na kraju vapaj, ruke koje nešto traže, i imenovali to - da je dovoljno biti jedno naspram drugog, gledati se i prepustiti", rekla je Backović.

Polaznica Studija Kraljevskog pozorišta, Doroteja Bušković je objasnila da su se vršnjaci pronašli u njihovoj predstavi, a odraslima su bili možda i smiješni, jer je taj njihov problem za odrasle zanemarljiv i ne razgovaraju mnogo sa njima na ovu temu.

"Rad koji je trajao dva mjeseca razbio mi je sve iluzije, razbio strahove koje imam. Shvatio sam da je ljubav pokretač svega, da ne treba dati prednost negativnom, treba nju staviti u prvi plan. Mislim da će ova predstava biti važna i starijima, naročito imajući u vidu da smo radili na Cetinju, koje je kao i većina opština u Crnoj Gori mala sredina. Pristupa se u stereotipima, konzervativnim uglavnom. Nadam se da ćemo svi shvatiti pravo značenje ljubavi, kao univerzalne definicije u univerzumu", kazao je Nemanja Mijović, glumac u predstavi.

Ansambl čine: Milica Andrić, Dorotea Roganović, Milica Radović, Valentina Ivanović, Marija Jovićević, Aleksandra Šovran, Maja Marković, Andrej Lipovina, Itana Samardžić, Marija Andrić, Maša Tomić, Doroteja Bušković, David Vuković, Nemanja Mijović/Đorđije Proroković. Oni su dio najstarije grupe Studija Kraljevskog pozorišta i imaju između 15 i 18 godina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније