Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

04. 03. 2020. 16:07 >> 16:08
1

KREATIVNA CRNA GORA

Reciklaža u funkciji kreativnog proizvoda

Projekat "LAB" studija, grupe arhitekata iz Podgorice, kojim se recikliranjem otpada došlo do novog proizvoda koji može poslužiti kao osnova za razvoj proizvoda u oblasti industrijskog i srodnog dizajna, podržan je od Ministarstva kulture u okviru programa Kreativna Crna Gora.

"Tim koji čine Nemanja Milićević, Ema Alihodžić-Jašarović i Sanja Paunović-Žarić konceptom reciklaže plastičnog otpada, prije svega plastičnih kesa, tehnološko-hemijskim postupkom došao je do sirovine koja im služi kao osnova za razvoj proizvoda u oblasti industrijskog i srodnog dizajna. Njihov 'LAB' fokusiran je prije svega na gradski ulični inventar, ali i proizvode za široku upotrebu u enterijerima. Podrška Ministarstva kulture ovom projektu usmjerena je ka materijalizaciji njihove ideje, odnosno ka direktnom uspostavljanju proizvodnog pogona za reciklažu, obradu i proizvodnju navedene sirovine", ističe se u saopštenju Ministarstva kulture.

Milićević je istakao, da su oni iz 'O5'- ekipe arhitekata iz Podgorice, prepoznali globalni problem reciklaže otpada, ali i način na koji ga preraditi, redizajnirati i koristiti tako da postane upotrebni dizajn.

Uzimajući u obzir odgovornost prema okolini, a posebno imajući u vidu da je Crna Gora ekološka država, kako napominje, odlučni su da postanu karika tog lanca.

Osim što koriste otpad, prema riječima Eme Alihodžić-Jašarović, oni teže i da identitet mjesta ugrade u proizvode "LAB" studija.

Na taj način, kako pojašnjava, mogu da kreiraju novi lokalni brend koji će biti prepoznat i u širim okvirima.

"Od otpada koji smo prikupili sa određnog lokaliteta, kroz preradu i redizajniranje dobijamo novi dizajn koji vraćamo upravo tom mjestu. To je naš cilj i misija", pojašnjava Alihodžić-Jašarović.

Navodi i pravi primjer za njihov rad.

"Ugalj, recimo, u Pljevljima 'hrani' veliki broj porodica, ali je istovremeno i najveći lokalni problem. Taj derivat, odnosno ugalj, može da postane materijal koji ćemo ugraditi u naš mobilijar i koji može postati zaštitni brend proizvod urbanog mobilijara, tj. javnih prostora ovog grada", pojašnjava Alihodžić-Jašarović.

Naglašava i da kroz "LAB", zapravo, pokušavaju da nešto što je globalna priča približe lokalnom tržištu.

"Želimo da napravimo prepoznatljiv lokalni proizvod, koji kasnije možemo da izvozimo i vani. Ali, cilj nam je da, prije svega, obuhvatimo naše, lokalno tržište, dok ne iscrpimo sav otpad. Onda ćemo ići dalje", poručuje Alihodžić-Jašarović.

Kako naglašava Sanja Paunović-Žarić izvor sirovina za rad crpe iz lokalnog konteksta, pa je to i razlog što su se u prvoj fazi razvoja "LAB"-a prevashodno fokusirali na lokalno tržište.

"Rad na našem proizvodu, apsolutno, ne vidimo kao finalan i konačan u ovoj fazi. Takođe, ni za resurs ne vidimo samo otpad. Trudimo se da naš proizvod na neki način nadogradimo i da mu utisnemo identitet. Jedino tako naš proizvod u narednoj fazi možemo da izvozimo kao lokalni brend", zaključila je Paunović-Žarić.

U kampanji "Živimo kulturu", koju Ministarstvo kulture realizuje drugu godinu za redom, podršku je dobilo još trinaest projekata iz oblasti kreativnih industrija.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније